Yeni Trend, Trend Olmamak: Bottega Veneta Neden Instagram’ı Kapattı?
Influencer odaklı pazarlama sektörünün ilerleyen dönemlerde 15 milyar Dolar’a ulaşacağı öngörülüyor, fakat o da ne? Markalar yavaş yavaş sosyal medyadan elini eteğini çekmeye başladı!
Henüz 2021’e gireli bir hafta oldu ve şimdiden bir haber yağmuru altındayız. Söylenene göre Kim Kardashian ve Kanye West boşanma sürecine girmiş olabilir, İngiltere yeniden kısıtlamalarını sıkılaştırdı ve Bottega Veneta sosyal medyadaki varlığını sona erdirdi! Sonuncu büyük sürpriz, biz de farkındayız. Bu yüzden moda tutkunları ve Twitter kullanıcıları arasında da #trendtopic olmasına şaşırmadık.
Moda evi 2018’de Daniel Lee kreatif direktörlüğe atandığından beri büyük bir çıkışa geçmişti, ki bunda markanın Instagram ve geri kalan sosyal medya platformarındaki popülerliğinin de büyük payı var. Markanın yıldız parçası Pouch çanta, deri terlikler, topuklu ayakkabılar ve Cassette çantayı da peşine takıp influencer’lar ve moda elitlerinin arzu nesnesi haline geldi; öyle ki giyilecek tek marka Bottega oldu! Aslında söylemeye gerek bile yok, ama Bottega’nın yeniden doğuşu sosyal medyasız asla bu denli görkemli olmazdı. Öyleyse neden çekildiler? Markalar ne zamandan beri sosyal medya için fazla ‘cool’?
Influencer endüstrisinin 2022’ye kadar 15 milyar Dolar’ı bulması bekleniyor ve sosyal medya profilleri milyonlar kazanırken, “influencer” olmak haliyle bugünün gençleri arasında hayalleri kurulan, rağbet gören bir meslek. Markalar da geleneksel pazarlama oyunundansa, influencer pazarlamasına yöneliyor; çünkü sosyal medya trendlerin ve viral olacak ürünlerin on kat daha etkili vurgulandığı bir saha ve bu sahada daha belirli bir hedef kitleye, belli kesimlere oynamak mümkün.
Céline’in son defilesi için TikTok’çuları seçmesi, Burberry’nin Twitch’te ‘stream’ edilmesi ve Prada’nın Instagram’a reklam vermesiyle, yüksek modanın sosyal medyanın gücünü kavradığını görüyoruz. Charli D’Amelio’nunki gibi profiller TikTok’ta 100 milyona yakın takipçi topluyor ve sponsorlu ya da organik içerikleriklerle günlük olarak binlerce insanın ekranında beliriyorlar. Kylie Jenner ve Hailey Bieber gibi tanınmış isimler de Instagram’da etiketlendikleri tek bir postla, trend belirliyor ve ürün satıyorlar aslında. Hal böyleyken ne oldu da markalar sosyal medyaya çekimser yaklaşmaya başladı?
Instagram’ı ele alalım: Gezinmek zorlaştı, gittikçe yüzeyselleşiyor ve “shopping” özelliğini entegre ettiklerinden beri fazla marka odaklı oldu. Feed’imizde arkadaşlarımızın içeriklerini gördüğümüz günler geride kaldı, varsa yoksa reklam ve biraz daha reklam, biraz eylem çağrısı ve her zamankinden daha fazla markalı post. Bottega Veneta gibi markalar sosyal medyayı terk edip daha geleneksel reklam araçlarına geri dönüyor; içerik akışlarını yavaşlatıyor ve trendlerden ziyade uzun ömürlülüğe odaklanıyorlar.
Markaların Instagram’ı (ve sosyal medyayı) bırakmasının bir başka nedeni de fazla sayıda marka elçisinin ortaya çıkması. Lüks markaların kendi nişlerine uyan özgün profiller bulması zor olabiliyor; ünlülere gelince de, görünüşe göre çoğu profesyonelce hesaplanmış yaşamlarından sıkılmaya başladı. Günün sonunda, sosyal medyanın gücünün artmaya devam ettiğini inkar edemeyiz. Markalar şimdilik bu gücün kapsama alını dışında kalmayı tercih ediyor olabilir, ama dijital platformlardan ırak olduklarında gönüllerden de ırak olma ihtimalleri yüksek. Özellikle de son durumları düşünürsek, en son koleksiyonlardan ve arzu nesnelerinden başka türlü nasıl haberdar olacağız? Bottega bir daha Pouch kadar rağbet gören bir çanta piyasaya sürebilecek mi? Bekleyip göreceğiz…
Cansu Varol
Fotoğraflar: Georgia de Lotz, Diggity Media