Uzay Saati

Richard Mil Le’in uzun zamandır marka dostu olan yetenekli müzisyen Pharell Williams, adını taşıyan ilk saatin yapım aşamasında ilham almak için çocukluk hayaline geri dönmüş ve ortaya RM 52-05 Tourbillon Pharrell Williams (richardmille.com) çıkmış.

“Gökyüzüne bakmak beni hep büyüledi. Olup biten ve olup bitecek her şeyden daha ilham verici ne olabilir ki? Uzay, gözlerinizin önünde ve görmenizi bekliyor” diyen sanatçı, yaptığı müziği, “altüst eden” şeklinde tanımlıyor. “Sanat dünyası, odak noktasını değiştirmekten, beklenmedik ortaklıklar aracılığıyla yeni bakış açıları bulmaktan ibaret. İnsan olarak, zamanımızı kâinata bakarak geçiririz. Saatin yüzeyine baktığımız an, Dünya’nın Mars’tan görünen haliyle karşılaşıyoruz. Bir astronot başlığında vücut bulan, uzak ve güzel bir yansıma.”

Bir saatin sınırlı yüzeyinde bu apaçık enginlik nasıl yakalanabilir peki? RM 52-05, bu sanatsal ve teknik zorluğa adeta meydan okumuş. Bir oyma ustasının, bir mine ustasının ve bir ressamın işbirliğiyle teknolojinin en üst ve son noktası kullanılarak yüksek teknoloji materyaller bir minyatüre işlenmiş. RM 52-05 Tourbillon kalibresindeki teknik inovasyonlar, bu açıdan bakıldığında akıllara durgunluk veriyor.

Mekanizmayı taşıyan ve uzay mekiğine benzeyen ana gövde, Grade 5 titanyumda hayat bulmuş. Ana gövde, uzayı ve tüm yıldızlarıyla evrenin sınırlarını çağrıştıran göz kamaştırıcı mavilikteki yıldız taşından geniş parçalar içeriyor. Astronot başlığı da Grade 5 titanyumundan üretilmiş.

“Mars için sadece kırmızı altın kolayca seçilebilir renk tonlarına hayat verebilirdi” diyen marka yetkilileri saatteki oyma işinin, altındaki kızıl kahverengi kum alanlarından yedi kilometre boyunca yükselen yıkıcı sarp kayalıkları simgelediğine dikkat çekiyor. Bunun için mine üzerinde birden fazla renk değişimine ihtiyaç duyulmuş. Farklı pigmentler eklenerek elde edilen geleneksel grand feu minelerinin aksine, turuncudan kırmızıya ve maviden siyaha dereceler, katmanların üst üste bindirilmesi ve 850 derece sıcaklıkta ateşlemelerin sayısı arttırılarak elde edilmiş.

Saatin kasa sargısı ise havacılık alanında çok iyi bilinen bir uygulama olarak, Carbon TPT’den yapılmış. Modelin arka kısmındaki kollar ve köprüler, roket atma platformlarını veya uydu kollarını canlandıracak şekilde iskeletleştirilmiş. Kurma kolunda roket kapsülü tasarımı temel alınmış. Etrafını çevreleyen kauçuk ise, Mars’ta gezen bir aracın tekerleklerinin profiline sahip.

30 parçalık bir koleksiyon olarak üretilen RM 52-05 Tourbillon Pharell Williams, görünümü ve teknolojisiyle ezber bozuyor.