“Ummak” Heykel Sergisi Sanatseverleri Bekliyor!

Fatih Şimşek’in “Ummak” adlı Heykel Sergisi 16 Ocak – 10 Şubat 2020 tarihleri arasında Galeri Selvin 2 ‘de sanatseverleri bekliyor.

Fatih Şimşek Kimdir?

1986 yılında Ankara Şereflikoçhisar’da doğdu.  İlk sanat eğitimini her zaman en iyi destekçisi ve sanat konusunda en çok yardım eden kişi olan resim öğretmeni ablası Hülya Guluzade tarafından ilkokul ve ortaokul yıllarında aldı. Aksaray Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’nde Özgür Çağlar’dan anatomi, leke ve estetik eğitiminin temelini aldı. Yüksek eğitimi için seçtiği Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümünü bitirdi. Orhan Veli’ye ithafen Londra’da geçirdiği dört yılın ardından, Dokuz Eylül Güzel Sanatlar Enstitüsü Seramik ve Cam Bölümü’nden Tezli Yüksek Lisans eğitimini tamamladı. Sahip olduğu 7 sanat ödülü, 4 kişisel sergi ve birçok uluslararası sergi deneyimi ile seramiğe olan tutkusunu kendi ellerinde çoğaltarak hem eğitmeye hem de eğitilmeye devam ediyor.

Fatih Şimşek Eserleri

Dünya her geçen gün daha kötüye giderken, umutlar tükenip inancımız bizi terk ederken, kadının varlığına yüklenen alegorik anlam gibi dünyaya umudu ve güzelliği doğurmak gerektiğine inanmalıyız. Gaz maskeli kadın formlarının tercih edilmesinin sebebi ise; kadınlar kimi zaman özgürlüğün, kimi zaman da erkekler dünyasının üstünde bir gücün sembolüdür. Zorbalıkların karşısında özgürlüğü temsil eden kadın imgesini sanat tarihindeki birçok eserde görmekteyiz. Dünyadaki güncel olayları takip ettiğimizde, gaz maskesinin, yüze takılan bandananın veya suretin gizlenmesi durumunun protestolara katılan kişilerin sembolü haline geldiğini görürüz. Bu noktada benim çalışmalarımdaki protest kadının sembol olarak kullanıldığı kimlikte gaz maskesinin aynı işlevi görmesi söz konusudur. Kadınların (protest kimliklerin) maskelerini çıkartabileceği bir dünya aranmaktadır. Hayatın hızla aktığı, geçen yüzyılın imgelerinin ve değerlerinin çok ötesinde bir çağda yaşıyoruz. Kendi cennetini ve cehennemini yaratmaktan sorumlu olan bizler, eskiye nazaran her türlü bilgiye ulaşma becerisine sahibiz. Bunun haricinde ekonomik gelişmeler ve sınıfsal uçurumlar insanları toplu olarak farklı bir tür erozyonun içine sürüklemektedir. Bilerek ya da bilmeyerek, isteyerek ya da istemeyerek birbirimize dolaylı yollardan zarar veriyoruz. Belki de bireysel veya topluluk olarak ulaşmak istediğimiz farklı özgürlük alanlarının sebep olduğu yıkımlar da özünde birbirimize empati kurma becerisinden gittikçe uzaklaşmamızla birlikte ahlak kavramını farklı bir platforma sürüklemiş bulunmaktadır. Meditasyon yapan, çıplak, gaz maskeli seramik kadın heykeli bu empatiye ve total özgürlüğe açılan kapıyı simgelemek amacıyla yapılmıştır. Bu eserde insanlığın iç huzuru için meditasyon yapan bir kadın heykeli tasvir edilmektedir. Burada kadının çıplak ve cinsiyetçi anlatımı, tıpkı önceki eserlere atıfta bulunarak, kadını bir üst kimlik olarak, özgürlük sembolüymüşçesine karşımıza çıkarmaktadır. Binlerce gaz maskesinin üzerinde, tüm protestoların, tüm örgütlenmelerin doruğunda, trans halinde, bütün bu yaşanılan olumsuzluklara rağmen kendini soyutlayıp, insan kavramının özüne inerek, insana ait tinsel değerlerin huzurunu yaşamaktadır.

Bu eserimde sadece bireyleri değil nesilleri yetiştiren, özgürlükçü kadınlara ithaf edilmiştir