Richard Mille ve Fernando Alonso İş Birliği
Richard Mille ve Fernando Alonso, bizleri Japonya’ya davet ediyor.
Sıra dışı tasarımlarıyla yüksek saatçilik dünyasının kurallarını yeniden yazan Richard Mille, yanına marka dostu ve Japonya aşığı Fernando Alonso’yu alarak ortaya RM 47 Tourbillon’u çıkardı. Yolları uzundu; günümüz Japonya’sında hâlâ geçerliliği bulunan samuray değerleri bushido’ya saygı duruşunda bulunan, Formula 1 şampiyonu Alonso’nun bu çarpıcı ülkeye duyduğu sevgiyi iyi anlayıp sanata dönüştüren, geleneksel Japon sanatlarını da unutmayan bu yeni modelin tasarım ve üretim aşaması tam dört yıl sürdü.
RM 47 Tourbillon, adeta bir sanat eseri. Tamamen elde üretilen bir samuray zırhına bürünen modelin kalibresi, bu gösterişli zırha yer açmak için olabilecek en kompakt hale getirilmiş. Markanın alametifarikası olan bezemeli saatlerin en güzel örneklerinden biri olan RM 47 Tourbillon, tasarımın limitlerini sonuna kadar zorluyor. Gravür sanatçısı Pierre-Alain Lozeron’un elleriyle hayat geçirdiği samuray zırhını anımsatan kasa, geleneksel Japon kültürünün farklı yönlerini temsil edecek şekilde dizayn edilmiş. Zırh bittiğinde boyamasını ise Lozeron’un eşi Valérie üstlenmiş. Daha önce de Richard Mille ile çalışan Pierre-Alain Lozeron, bu modelle ilgili ilk kez 2019’da konuştuklarını hatırlıyor. “İlk duyduğumuzda imkânsız olduğunu düşündük” diyor. “İlk şok geçtikten sonra bazı çözümler bulmaya başladık.” Kendisinden, bir tourbillon’a samuray zırhı giydirmesi istenilen her insan gibi Valérie Lozeron da şoku uzun süre atlatamamış. “Biten bölümlere yarı saydam mine uygulamaya başladığımızda, gravürün ne kadar sıra dışı göründüğünü fark ettik” diyen Lozeron, doğru renkleri bulduktan sonra parçaların en iyi yönlerini ortaya çıkarmanın çok daha kolaylaştığını dile getiriyor.
Eski samurayların bağlı olduğu kurallar bütünü bushido’ya özgü detayların işlendiği zırh, 3N sarı altından üretilmiş. Altın kullanımı, Japonya’nın en güzel tapınaklarında ve geleneksel zanaatlarında sıkça kullanılan altın varakları akla getiriyor.
Bushido ruhunu temsil eden ailelerden biri kabul edilen Asano klanının izlerini modelin her yerinde görmek mümkün. 18. yüzyılda ailenin başı Asano Naganori’ye bağlı 47 ronin (savaşçı samuraylar), efendilerinin ölümünün intikamını aldıktan sonra onu öteki dünyaya takip etmiş ve efsane olmuşlar. Onların Kamon’u yani klanın hanedan arması RM 47 Tourbillon’da, saat 6 konumuna yerleştirilmiş. Çapraz duran iki şahin tüyünden oluşan arma, savaş gücünü ve otoriteyi temsil ediyor ve kadranı süsleyen savaşçının miğferinde de görülüyor. Saatin titanyum, Carbon TPT ve cilalı 3N sarı altından üretilen pini, mevsimleri ve güzelliği simgeleyen Japon akçaağaç yaprağı motifini taşıyor.
75 adet üretilen modelin yapımı bir günden uzun sürüyor; 16 saat kasanın yapımı, dokuz saat ise boyaması…
Zeynep Merve Kaya