Pomellato’nun Yeni Kapsül Koleksiyonu
Bir İtalyan mücevher evinin kırık taşları harika tasarımlara dönüştüreceğini kim tahmin ederdi?
Tasarımda sıra dışı bir yaklaşım benimseyen Pomellato hasar görmüş değerli taşlara Japon onarma tekniğini uygulayarak son derece çarpıcı ve orijinal bir kapsül koleksiyona imza attı. Pomellato’nun geri dönüşüme getirdiği lüks yorum sayesinde İtalyan mücevher evinin mücevher yapımındaki üstün mahareti antik Japon sanatı kintsugi ile bir araya geliyor.
Kintsugi’nin bu sofistike yorumunda normalde ıskartaya çıkması gereken hasarlı jet ve kogolong taşları yenilikçi bir bakış açısıyla değerli mücevherlere dönüşüyor. “Kintsugi” adı Japonca “altın” anlamına gelen “kin” ve “onarmak” anlamındaki “tsugi” kelimelerinin birleşimi. 15. yüzyılda uygulanmaya başlayan zanaat, zarar görmüş nesneyi tamir ederek hayata döndürmeyi ve ona değer katmayı hedefliyor ve bir bakıma Japonların değişime ayak uydurma ve merhametli olma felsefesini yansıtıyor. Kültürel alışverişe emsal oluşturacak bu çalışmada Casa Pomellato’nun Milano’daki yetenekli zanaatkârları onarılmış taşları minimalist tarzda yüzükler, küpeler ve pandantiflerden oluşacak tasarımlara dönüştürüyor.
Pomellato Kreatif Direktörü Vincenzo Castaldo, Tokyo’dan Milanodaki mücevher atölyelerine uzanan yolu şöyle anlatıyor; “2019’da Japonya’ya gittim ve Tokyo’dayken kintsugi hakkında derinlemesine bilgi edinince antik sanatın bakış açısından çok etkilendim. Japonların düşünme şeklinin zarafeti, kırılan nesneyi bu onarma ritüelini uygulayarak daha değerli bir şey hâline getirme fikri beni büyüledi. İyileşme sürecinde gücünüzün simgesi olarak yaralarınızı kutlamak son derece modern bir felsefe. Ve gözden çıkarmak yerine yeniden değerlendirmek bizim hayatlarımıza, sürdürülebilirlik hedefimize çok uygun. Kintsugi sanatını Pomellato’ya taşımanın bir yolunu bulmak beni çok heyecanlandırdı. Milano ile Tokyo birbirine yüzlerce kilometre uzak olmasına karşın ikisi de yapay bir mükemmellik ideali üzerinden şairane ve sıra dışı bir vizyona sahip; ikimiz de çeşitliliği ve kusurları benzer biçimlerde kucaklıyoruz.”
1. Taşlar yerine oturuyor
Pomellato, Kintsugi koleksiyonuyla materyal seçimlerinde kusurları kucaklıyor. Mücevher evinin özgün tasarım evreninde çatlak, lekeli ve hatta artık kırık taşlara bile yer var. Mücevherler, parçalanmış jet ve kogolong taşlarına sabır ve şefkatle yeni bir hayat veren Tokyolu bir kintsugi sanatçısıyla iş birliği halinde tasarlanıyor.
2. İnce işçilik
Söylenceye göre shogun Ashikaga Yoshimasa en sevdiği çay kâsesi kırılınca tamir edilsin diye Çin’e göndermiş. Ancak kırık kâsenin göz zevkini bozan çirkin metal zımbalarla onarıldığını görünce hayal kırıklığına uğramış ve Japon zanaatkârlardan daha iyi bir çözüm bulmalarını istemiş. Zanaatkârlar uzun süre düşündükten sonra reçine ve altın tozu kullanarak kâseyi tamir etmiş, aynı zamanda kintsugi sanatının da ilk örneğini vermişler.
3. Bir araya gelen taşlar
Kintsugi tekniğinde lake ustasının ellerinde yapıştırıcı macun hızlı ama kusursuz biçimde uygulanıyor. Asıl maharet macun ile sonsuza kadar birbirine yapışmadan önce parçaları doğru biçimde bir araya getirmek.
4. Altın dokunuşu
Haftalarca kurumaya bırakıldıktan sonra yapıştırıcı zımparalanıp yüzey düzleştiriliyor. Zanaat ustası son aşamada altın tozunu onarım izlerine özenle uyguluyor.
5. Kusurludan kusursuza
Castaldo, “Kintsugi sanatının yüzlerce yıllık birikimine saygı gösterdik ve mükemmeli yaratmayı değil fazlasıyla bireysel ve spontane bir sonuca ulaşmayı amaçladık” diyor. “Her parçanın gerçekten eşi benzeri yok ve bence kıymetli olmanın gerçek anlamı bu.”