Plugin, Siemens Ev Aletleri Sponsorluğunda Dördüncü Kez Gerçekleştiriliyor
Contemporary Istanbul’un Siemens Ev Aletleri sponsorluğundaki Plugin bölümü, bugünün verisini ve silikon dünyasını merkeze aldığı kurgusuyla izleyiciyi keşfe davet ediyor.
Contemporary Istanbul’un sekiz yıldır bir parçası olan Plugin, yeni medya ve dijital sanata odaklanıyor ve çağdaş sanatın mevcut durumunu yaratıcı müdahalelerle güncellemek ve dönüştürmek için uluslararası sanat fuarının geleneksel formatına eklenerek birbiriyle etkileşimi teşvik eden bir platform yaratıyor.
Plugin, Siemens Ev Aletleri sponsorluğunda dördüncü kez gerçekleştiriliyor. Geçtiğimiz yıl RW. [material]; ham madde temasıyla 17 sanatçının eserini 75.000’i aşkın ziyaretçi ile buluşturan Plugin, dünyanın dört bir yanından gelen eserlerin yanı sıra Siemens ürünlerinin teknoloji, tasarım ve deneyim vizyonundan ilham alarak hazırlanan bir dijital sanat eserine ev sahipliği yaptı. Decol ve Nohlab tarafından Siemens’in mutfak deneyimini günlük yaşam tarzına dönüştüren ve yenilikçi teknolojileriyle bağdaştıran sanat eseri; su, buz ve ateş gibi doğa elementlerinin formları arasındaki ilişkiyi Arkhe eseri aracılığıyla aktardı. Eser, teknolojinin sanatta yarattığı sıra dışı etkiyi ziyaretçilere yaşatmakla birlikte simyayı konu alarak; eski inanç sistemlerinin uğraştığı insanın içsel dönüşümü ile bilimin deneyden türettiği malzemenin dönüşümü arasında bir geçiş angajmanının ortaya çıkmasını izleyiciye aktardı. Eseri deneyimleyen kişi, maddenin özü olan unsurları kontrol edip öze hâkim olurken, diğer unsurlarla etkileşime girerek ortaya çıkabilecek dönüşümü, hareketi gözlemledi. Geçtiğimiz yıl Plugin’de ayrıca kapsayıcı deneyim, veri sanatı, tasarım, yeni medya ve biyo sanat gibi dijital sanatın farklı alanlarından Maotik, Alex Guevara, Orkan Telhan, Olivier Ratsi gibi yerli ve yabancı sanatçıların eserleri de vardı. Plugin alanı içerisinde yer alan Performans Box bölümünde ise dijital sanat performanslarına yer verildi. Aynı zamanda Plugin Act başlığı altında Biyo Tasarım ve Yapay Zeka’nın Refleksi başlıklı konuşmalarda alanlarında uzman tasarımcı ve sanatçılar ağırlandı. Geçtiğimiz yıl dijital sanatın ham maddesindeki “ham” olanın izleyicilerle ile buluştuğu Plugin’de bu yıl ise RW. [post-] temasıyla ham maddenin dijital sanatta nasıl işlendiği 15 sanatçının farklı üretim şekilleri üzerinden ele alınacak. RW. [post-] Post-dijital ve Post-human kavramlarının bu dönemin dijital membranı olarak kurgulanan tema çerçevesinde “post-” üzerinden varoluşumuzu tanımlayan insan modelini ve bu dönem içerisinde teknoloji, bilim, ekonomi, beden, bilinç ve çevre gibi konuları işliyor. Dijital sanatın estetik dilini, verinin ham maddesini, nasıl işlendiğini ve yapay zekânın sanattaki etkisini konu edinirken tema dâhilinde post-dijital ve post-human kavramlarını tartışmaya açıyor. Aynı zamanda bu yüzyılın en önemli konularından biri olan ve yakın geleceği şekillendiren insanmakine iletişimini de merkezine alıyor.
Konu bağlamında, sanat tarihinden bugüne gelen ve teknoloji ile birleşen yapay reprodüksiyonlara, birbirinin içine geçen ve aynı zamanda kendi üretimi, estetiği, bağlamında da birbirinden ayrılarak sınırlarını çizen yeni medya alanında da eserler yer alıyor.
Plugin’de bu yıl, Sotheby’s müzayede evinde ilk kez yapay zekânın ürettiği insan portrelerini açık arttırma ile koleksiyonerlere sunan Alman sanatçı Mario Klingemann, yapay zekânın hiç var olmayan insanların portrelerini ürettiği projeleri ile bilinen Hideaki Okawa’nın da yer aldığı H.o ve yine makine öğrenmesi üzerine çalışan Sofia Crispo’nun eserlerine yer veriliyor.
2019 yılında Atelier Des Luminers’e davet edilen ve Immersive Festival kapsamında ödül alan Void’in The Journey of Being eserine ev sahipliği yapmakla birlikte, veri sanatı alanında eser üreten Nye Thompson’ın da Plugin’de eseri gösterilecek. Biyo sanat ve tasarım alanında çalışmalarını yürüten Ece Gözen ve Selin Balcı’nın üretimlerinin ve süreçlerinin yer alacağı Plugin’de ayrıca, 18. yüzyıldan bugüne gelen sandalyeleri makine öğrenmesi ile yeniden hayata geçiren tasarımcılar Philipp Schmitt & Steffen Weiss ve dünyada ses getiren yeni medya alanındaki çalışmalarıyla Maxim Zhestkov’da yer alacak. Yeni medyanın güncel yaklaşımlarını ise Mert Kızılay, Enes Özenbaş ve Ethem Cem, Can Büyükberber, Yonca Karakaş, Onur Sönmez, Under1Minute eserleriyle gösteriyor olacak. Sergi dâhilinde Artırılmış Gerçeklik (AR) eserlerinin güncel yaklaşımları “post-“ teması bağlamında izleyicilerle buluşacak.
Contemporary Istanbul’un çevrimiçi platformundan da aynı zamanda erişilebilir olacak Plugin’de Cyborg ID, Blochain ve Sanat, Dijital Sanat Koleksiyonerliği gibi konular hakkında uzmanların yer alacağı webinar programları da düzenlenecek.
Plugin, Contemporary Istanbul kapsamında 16-20 Aralık tarihleri arasında Istanbul Kongre Merkezi’nde ziyaret edilebilir. 2011’den bu yana sanat sektöründe galeri ve müzelerde aktif rol alan ve küratörlük yapan Esra Özkan, 2019 itibarıyla Contemporary Istanbul’un Plugin bölümünün küratörlüğünü üstleniyor.
Hazırlayan: ESRA ÖZKAN