Parfüm Notaları
Parfümde nota denildiği zaman kastedilen parfüm kokusunun açılma kademeleri, bir başka deyişle farklı zamanlarda açığa çıkan kokulardır. Parfümün içindeki malzemeler ve bunların ağırlıkları, yoğunlukları ve uçuculukları birbirinden farklı. Klasik parfümlerde üst, orta ve alt nota bulunuyor.
ÜST NOTA: Parfüm sıkıldığı ya da sürüldüğü an duyulan ilk kokudur ve en uçucu esanslardan oluştuğu için etkisi ancak birkaç dakika sürer. Parfüm alırken hemen ilk başta duyulan kokuya göre yorum yapmamak gerekir. Üst notalarda, keskin ve çabuk buharlaşan kokular (turunçgil ve zencefil gibi) kullanılır.
Guerlain Mon Guerlain
ORTA NOTA: Keskin üst notalar yok olduğunda ortaya çıkar ve etkisi birkaç saat sürer. Orta notaya önemini belirtmek açısından ‘kalp notası’ da denir. Parfümle ilgili bir karara varmadan önce biraz sabredip orta notadaki kokuların açığa çıkması beklenmelidir. Orta notalarda daha geç havaya karışan, çiçeksi ve aromatik kokular bulunur.
Sisley Eau Du Soir De Lune
ALT NOTA: Alt notaların etkisi parfümün kalıcılığıyla orantılıdır ve gün boyu sürebilir. Alt notaya ‘baz nota’ veya ‘dip nota’ da denir. Parfüm uygulandıktan en az yarım saat sonra, orta nota kaybolmaya yakınken duyulmaya başlayan notadır. Bu kısım parfümün kişiliğinin ifadesidir.
Dior – Miss Dior Blooming Bouquet
Yazı: İlknur Eşsiz