Pahalı Gayrimenkul Lüks Müdür?

Hayatımızdaki en önemli alanlar ömrümüzün en büyük vaktini geçirdiğimiz evlerimiz ve iş yerlerimizdir. Lüks ile ilişkimizi yine bu gayrimenkullerin içinde yoğun bir şekilde yaşarız. Peki, lüks gayrimenkul nasıl olur? Pahalı olan bir gayrimenkul, gerçekten de lüks müdür?

Lüks gayrimenkul; “az bulunan, eşsiz olan, kendine has tasarım özelliklerine sahip” şekilde tanımlanabilir ancak bu konuda birinci önemli unsur yaşam tarzınıza uyumlu olmasıdır. Bir evin çok özel işçilikle yapılmış veya metrekaresinin büyük olması, onu sizin için lüks yapmaz. Ulaşılamayan ve özel olan yegâne şey sizin o evin tasarımıyla anılarınız veya yaşayacaklarınızın hemhal olmasıdır.

Dekorasyon, dünyanın her yerinde uygulanabilir. Yani 20 milyon Dolar değerindeki New York’taki bir mülkün benzerini İstanbul’da yapabilirsiniz. New York’taki evi İstanbul’a taşırız da, değerini taşıyabilir miyiz? Şehirlerin marka değerlerinin farkı, gayrimenkullere de yansır. Aynı şekilde şehirlerin semtlerinin de “marka değeri” vardır. Her bölgenin kendi gayrimenkul pazarında piyasanın kaldırabildiği bir metrekare birim fiyatı var. Lüks gayrimenkulü tanımlamaya çalışırken ikinci önemli unsur da bu noktada çıkıyor karşımıza: Mülkün bulunduğu lokasyon.

Ömrümüzün son dakikasında olduğumuzu bilseydik, “lüks”, sürekli tükendiğini bildiğimiz saniyelerimiz olurdu. Bunu düşünerek tabii ki yaşanmaz ancak zamanımızı harcarken standartlarımızı yüksek tutabiliriz. Ekonomik kalkınma ve işbirliği örgütü OECD’nin 40 ülkenin katılımıyla yaptığı araştırmanın How’s Life? (Hayat Nasıl?) raporunda, günde işe gitmek için harcanan ortalama sürenin 38 dakika olduğu belirtildi. Bu süreyi barındığımız mülk ile çalıştığımız yer arasında harcıyoruz. Yani, hayat tarzımızın içindeki bir olgu bu yolculuk… Lüks gayrimenkul, hayat standartlarınızı yukarı çekmeli, dışarıda geçen vakti verimli kullanmak adına iş ve sosyal yaşantıya uzak olmamalı.

İç tasarım ve lokasyon ihtiyacı belirlendikten sonra doğru mülkü bulmak kalıyor geriye… İşin bu kısmında da izlenecek bir yol haritası var. Lüks gayrimenkul alım kararları çoğunlukla duygusal gerekçelerle veriliyor. Duygusal olan hiçbir süreç rasyonel olmuyor, mantıkla hareket edersek sonuca daha hızlı ulaşabiliriz. Bu sebeple, alıcı danışmanlığı yapan bir broker’la çalışmak en doğrusu. Bu kişiler sizin adınıza arayışı sürdürecek, satıcılarla pazarlığı yapacak ve mülkleri bulup ziyaret takviminizi oluşturacaktır. Türkiye’de bir yılda yaklaşık 2,5 milyon gayrimenkul satılıyor; bunun 1,5 milyonu konut. Satışa çıkan 6.000 konutun fiyatı 10 milyon TL ve üstünde… Bunlar lüks olarak tanımlayabileceğimiz mülkler. Bu mülklerin birçoğu bir yıldan uzun süredir satılmayı bekliyor. Satış için oldukça uzun bir süre. Dolayısıyla alım ve satım süreçlerinde profesyonellerle çalışmak size zaman kazandıracaktır.

Bir de mevcut gayrimenkulün nasıl lüks hale getirileceği konusu var. Bir mekânın dekorasyonunu değiştirmek, birkaç duvar yıkmak ya da yenilemek o mülkün artık lüks gayrimenkul olduğu veya daha çok alıcı bulacağı anlamına gelmiyor. Şüphesiz alıcının kendi tercihleri de olacaktır. Ancak gayrimenkulün içinde sanat eserlerinden oluşan bir koleksiyon, ürünü eşsiz hale getirecektir.

En pahalıya aldığımız ürün, en az kullandığımızdır. Sınırlı ömrümüzde kıymetli vaktimizi yüksek standartlarda geçirebilmek için ihtiyaçlarımızı doğru belirlemeyi öğrenmemiz gerekiyor.

Seçkin Soydan, gayrimenkul yatırım danışmanlığı alanında faaliyet gösteren Partner Strategy’nin (partnerstrategy.net) kurucu ortağı.