Moda Markalarının Moda Anlaşması
2019 G7 zirvesinde, 32 büyük moda markası iklim değişikliği ve sürdürülebilirliği ele alan Moda Anlaşması‘nı imzaladı. Tekstil sanayisinin çevre kirliliğinin en büyük kaynaklarından biri olduğu sır değil. Tıpkı tekstil atıklarını azaltma çabalarının çok daha etkili olması gerektiğinin sır olmadığı gibi. Bu hafta sonu, Fransa‘nın Biarritz kentindeki G7 zirvesinde, dünyanın en büyük giyim markalardan 32’si, tekstil üreticileri ve perakendecileri, olumsuz çevresel etkileri ele almak için bir koalisyon kurduklarını açıkladı.
Moda Anlaşması adı verilen plan, bilimsel temelli üç ana hedef taşıyor. Birincisi; küresel ısınmayı durdurmak. Ortaklar, 2050 yılına dek sıfır sera gazı emisyonu hedefini kabul etti. İkincisi; biyoçeşitliliği yeniden sağlamak için bölgelerin doğal ekosistemlerini, yerel bitki ve hayvan türlerini koruyarak restore etmek. Üçüncüsü ise, okyanusları korumak için tek kullanımlık plastiklerin kullanımını kademeli olarak durdurmak.
Moda Anlaşması’nda imzası bulunan Ermenegildo Zegna’nın CEO’su Gildo Zegna, “Moda Anlaşması, daha iyi bir gelecek için sürdürülebilir bir dünya inşa etmek adına, takım ruhuyla hareket etmeyi amaçlayan dünyanın en önemli ve lüks moda gruplarının imzaladığı eşşiz bir antlaşma. Güçlerimizi birleştirerek kayda değer bir başarı elde edeceğimize inanıyorum. Zegna şirketi olarak bu koalisyonun bir parçası olduğumuz için guruluyuz. François-Henri Pinault’ya katılımı için teşekkür ediyorum” dedi. Nisan ayından bu yana gündemde olan konu hakkında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Kering Group CEO‘su Pinault‘yu, moda sektörünün öncülerini bir araya getiren global bir ortaklık kurup, anlaşma imzalanması için ikna etmeye çalışıyordu. Koalisyon, Ralph Lauren, Hermès ve Giorgio Armani gibi lüks markaların temsilcileri; Nordstrom ve Selfridges gibi perakendeciler ve PVH, Fung Group ve Inditex gibi büyük tekstil şirketlerini içeriyor.