Kelebek Etkisi: RM 3503 Otomatik Rafael Nadal Koleksiyonu

Üç yıldır geliştirme aşamasında olan yeni Richard Mille harikası, kelebek rotoruyla tenis ustası Rafael Nadal’ı yüceltiyor.

Rafael Nadal’ın tenis kortunda giydiği RM 027 koleksiyonu saatlerindeki tourbillon’dan ilham alan RM 035 Baby Nadal koleksiyonu, performans tutkunu sanatseverlere teknolojinin kompakt halini sunuyor. Yeni RM 3503 Otomatik Rafael Nadal koleksiyonun dördüncü üyesi olarak satışa çıkan bu saat, koleksiyona patentli bir inovasyonu, yani kelebek rotoru kazandırıyor.

“Her ikimiz de kendi alanlarımızda mükemmeliyeti arzuluyoruz. Richard ile aynı dili konuşuyoruz. İkimiz de işimizde tutkuluyuz. Her gün yaptıklarımıza duyduğumuz tutkunun alevini canlı kılmak benim için kritik önemde” diyen Rafael Nadal, müsabakalarda RM 035 modellerini giymese dahi Richard ve ekiplerinin, bu özel maceraya dâhil olmasına izin verip ona güvendikleri için içinin ısındığını dile getiriyor.

Geliştirilip kullanıma sunulması üç yıl süren kelebek rotor mekanizma sistemi, özellikle spora düşkün kullanıcıları için yeni kapılar aralayan bir özellik. RM 3503’ün yeni rotoru, takan kişinin rotorun geometrisiyle doğrudan etkileşime geçmesine, yaşam tarzına ve aktivite düzeylerine göre mekanizmanın kurma hızını kontrol etmesine imkân tanıyor. Bu, bir komplikasyon için eğlenceli olduğu kadar pratik bir özellik.

“Önceden rotor geometrisindeki her değişiklik lisanslı saatçilerimiz tarafından yapılmak zorundaydı. Bu sistemi kusursuzlaştırmak ve takan kişiye saatin kurma hızında doğrudan harekete geçmesine imkân tanımak istedik” diye açıklıyor Mekanizma Teknik Direktörü Salvador Arbona. “Bu; sürücünün vites tarzını, spor modunu aktive ederek şehir kullanımından yarış pistine alabilmesi gibi bir şey.”

Kelebek rotor, ağır metal ağırlık segmentiyle monte edilmiş iki grade 5 titanyum koldan oluşuyor. Bu kollar, özel bir kol ile aktive edilebilen ayrı bir dişli takımına sahip. Ağırlık segmentleri ilk pozisyonlarında iken ağırlık merkezinin radyal biçimde yerinin değişmesine neden olarak, takan kişinin her hareketini tamburun kurulması için gerekli torka dönüştürüyor. Ancak saat 7 konumundaki kola basıldığında rotorun dişleri iki ağırlığı da 180° açıya getiriyor, ağırlık merkezi hizalanıyor ve rotor dengeli bir pozisyona geri dönüyor. Böylece kurma işlemi askıya alınıyor ve mekanizmanın aşırı kurulması önleniyor.

Modları değiştiren yani tambur yayını kuran normal moddan rotor aktivitesini durduran spor moduna değiştiren bu kola basıldığında işlev, dokunsal olarak hareketi algılıyor ve takan kişinin ağırlık segmentlerinin açıldığını bileğinde hissetmesine imkân tanıyor.

Hatları zarif ve ergonomik olan RM 3503, iki versiyona sahip: Beyaz Quartz TPT kasa sargısıyla mavi Quartz TPT ve Carbon TPT kasa sargısıyla beyaz Quartz TPT ve Carbon TPT. Her iki versiyonda da RM 2704 Tourbillon Rafael Nadal’dan alınan ilhamı görmek mümkün. Tamamen iskeletleştirilmiş mekanizma, ön ve arkadaki safir kristaller sayesinde her iki taraftan da göz alıcı görünüyor. Gri elektroplazma ve PVD işleminden geçmiş olan grade 5 titanyum ana plaka ve köprüler, saati daha da cüretkâr kılıyor.

Bu zarif dış hatlar RM 3503 Otomatik Rafael Nadal’ın teknik hünerini görsel olarak ortaya koyuyor. Bu yeni model ve şahane kelebek rotoru adeta saati takan kişinin bir uzantısı haline dönüşüyor. richardmille.com

Zeynep Merve Kaya