Gold Hukuk & Danışmanlık Kurucusu Batuhan Demircan ile Şirketler için Hukuki Danışmanlığın Rolü ve Etkisi
Şirketlerin hukuki açıdan danışmanlık almaya başlaması hem en önemli ihtiyaç hem de artık zorunluluk. Gold Hukuk & Danışmanlık Kurucusu Batuhan Demircan, şirketler için hukuki danışmanlığın önemini ve önleyici hukuk hizmetlerini anlatıyor. Yanı sıra bilişim hukuku alanında yaşanan gelişmeler hakkında da bilgi veriyor.
Gold Hukuk & Danışmanlık’ın öne çıkan değerleri, en önemli çalışmaları nelerdir?
Ofisimiz bünyesindeki önemli çalışmalarımızdan birisi şirketlere hukuki danışmanlık vermek. Kanunlarımızda esas sermayesi 250.000 Türk Lirası ve üzerinde olan veya sermaye artırımı neticesinde sermayesini 250.000 Türk Lirası üzerine çıkartan anonim şirketlerin avukat bulundurma zorunluluğu mevcut. Bu zorunluluğa uymayan şirketler aleyhine idari para cezalarına hükmediliyor. Şirketler, bu zorunluluk kapsamında kendi bünyesine istihdam edeceği bir avukat veya avukat ekibi ile çalışmak tercihinde bulunabileceği gibi sözleşmeli olarak bir hukuk ofisinden de “şirketler için hukuki danışmanlık” hizmeti alabiliyor. Ancak önemle belirtmek gerekir ki bu zorunluluğa tabi bulunmayan şirketler için de hukuki danışmanlık hizmetinden faydalanmak oldukça yararlı olur.
Peki, siz ne yönde hizmetler sunuyorsunuz?
Şirketler, ticaret hukuku, şirketler hukuku, borçlar hukuku, icra hukuku, vergi hukuku gibi çeşitli alanlarda hukuki desteğe ihtiyaç duyarlar. Ofisimiz bünyesinde hukukun muhtelif alanlarında deneyimli uzman kadromuzla şirketlere hukuki danışmanlık hizmeti sağlıyoruz. Sağladığımız hizmetlere bir örnek; danışmanlık hizmetimizden faydalanan şirketlerin her türlü hukuki sorusunu yanıtlamak. Şirketin yaşamış olduğu tüm hukuki problemleri çözümlemek için çalışmak ve önleyici hukuk hizmeti kapsamında problemlerin ortaya çıkmasını engellemek. Şirket çalışanları için iş sözleşmeleri hazırlanması, iş sözleşmelerinin feshi, çalışanlara teslim edilecek şirkete ait materyallerin teslimine ilişkin teslim tesellüm sözleşmelerinin hazırlanması. Şirketin taraf olduğu davaların ve icra takiplerinin yürütülmesi. Şirketlerin tarafı olduğu sözleşmelerde geçen her bir madde önem arz ediyor ve ilerleyen dönemlerde şirketin hukuki ihtilaflar yaşamasında sebebiyet verebiliyor. Bu nedenle şirketlerin tarafı olduğu sözleşmelerin hazırlanması ve incelenmesi aşamasında avukat desteğinin alınması son derece gerekli ve elzem. Yanı sıra Marka ve Patent Hukuku’na ilişkin ihtilafların çözümü ve danışmanlık sağlama, şirket kuruluş sözleşmelerinin hazırlanması, şirket birleşme, bölünme, devralma süreçleri ile şirketlerin halka arz süreçlerini de yürütüyoruz.
Şirketler açısından hukuki danışmanlık hizmetinin en önemli aracı nedir?
Ticaret şirketleri için hukuki danışmanlık hizmeti açısından en önemli husus, Önleyici Danışmanlık Hizmeti. Önleyici danışmanlık ile şirketlerin yaşayabileceği hukuki ihtilafların henüz ortaya çıkmadan önlenebilmesi amaçlanıyor.
Siz nasıl bir yol izliyorsunuz bu süreçte?
Danışmanlık hizmetimiz ile öncelikle şirketlerin yaşayabileceği hukuki ihtilaflar tespit edilerek listeleniyor, ardından da bu hukuki ihtilafların önlenebilmesi adına önlemler alınıyor. Bunun yanı sıra hukuki danışmanlık hizmetimiz sayesinde şirketler sorunlarıyla ilgili bilgilendirilirken bu sorunların olası sonuçları hakkında bilgi sahibi oluyorlar. Bu şekilde şirketler sorun doğmadan önce önlemler alabiliyor ve hak kayıplarının önüne geçilmiş olunuyor. Hukuki danışmanlık hizmetinden faydalanan şirketler atacakları her adımı avukatlarında danışabiliyor ve bu sayede şirketin hukuk güvenliği en üst düzeyde oluyor. Ofisimizde bunun yanı sıra hukuk, ceza, icra ve idare departmanlarımız ile tüm müvekkillerimizin dava süreçlerini de yürütüyoruz.
Bilişim hukuku alanında de önemli çalışmalarınız olduğunu biliyoruz.
Evet, çalışmakta olduğumuz bir diğer önemli alan Bilişim Hukuku. Günümüzde teknolojinin yaygın kullanımının artması ve sosyal medya platformlarının herkesçe kullanılır hale gelmesiyle birlikte bu platformlar üzerinden suç işleme oranları da artış gösterdi. Yüz yüzeyken hakaret etmeye, cinsel tacizde bulunmaya cesaret edemeyen şahıslar için bu kötü emelleri sosyal medya platformları vasıtasıyla gerçekleştirmek daha kolay hale geldi. Hesaplarının isimsiz olmasından dolayı bulunamayacağını düşünen bu kötü zihniyet sahipleri adli kollukların siber birimlerinden habersizce, rahatça insanlara hakaret edip, insanlara karşı cinsel taciz fiilleri gerçekleştiriyor. Söz konusu artış ile birlikte bu fiillerin cezalandırılması gerekliliği düşünülerek hemen her ülkede bu konuyu kapsayan yasa değişiklikleri gerçekleştirildi. Bilişim hukukunun kapsamını, iletişim teknolojileri kullanılarak işlenmiş olan her türlü suç oluşturur. Bu kapsamda yazmış olduğum ve tüm gelirleri Çocuk Esirgeme Kurumu’na bağışlanacak olan Herkes İçin Hukuk serimizin ilk kitabı Bilişim Hukuku Sosyal Medya kitabımızın ilk baskısı da basım aşamasında ve 2023 yılı içerisinde raflarda yerini alacak.