Gerçek Lüks Eğitimle Başlar
Yurt dışı eğitimin asıl motivasyonu seyahat etmek.
Dünya’da her yıl 5 milyon kişi eğitim amacı ile bir başka ülkeye seyahat ediyor, ülkemizde bu rakam ise 75.000. gastronomi eğitimine giden de var şarapçılık kursuna da… Çince öğrenmeye giden de var lise eğitimine de… 22 yıldır yurt dışına eğitim danışmanlığı yapan birisi olarak söylüyorum ki, hangi eğitim için yurt dışına gidilirse gidilsin birincil fayda “bir yere gitmiş olmak.” Yurt dışında eğitim almanın asıl motivasyonu bir bakıma seyahatin kendisi.
Dünyanın en iyi üniversitelerinden birinde çok popüler olan MBA programına katıldığınızı düşünün. Bir ya da iki yıllık eğitimden sonra hayatınızı ve kariyerinizi asıl değiştirenin yurt dışında bulunmanın getirdiği deneyimler olduğunu fark edeceksiniz. Dünyanın farklı ülkelerinden edineceğiniz çevre, farklı kültürleri yakından tanıma fırsatı, kendi ülkeniz olmayan bir yere adaptasyon sürecinin kazandırdıkları, yabancı dilinizi ana dillerini konuşan insanlar ile iyileştirme fırsatı, dünya ve küresel iş hayatı ile ilgili farkındalığınızın artması ve sayıp ölçemeyeceğiniz bir sürü kazanım elde edeceksiniz. Elbette katıldığınız programda aldığınız dersler de hayatınıza dokunacaktır ancak bu konuların ya da vaka çalışmalarının kaçı çevrimiçi ortamda elde edemeyeceğiniz bilgiler ve akademik kazanımlardır?
İnsanlar kendi ülkelerinde alabilecekleri eğitimi, sadece yurt dışı deneyimi için, yani seyahatin kendisi için yabancı ülkelerde alıyorlar.
Yurt dışından yabancı öğrenci alan okul ve program koordinatörleri de bu seyahat faydasının farkında olmalılar ki programlarındaki farklıülkelerden gelen öğrenci sayısının dengesine özen gösteriyor. Mümkün olduğunca da farklı sayıda ülke ve milletten kişilerin programlarında yer almasını istiyor. Bir başka deyişle okullar, öğrenci kabul kararlarını verirken ya da ücretlerini belirlerken olabildiğince farklı ülkelerden öğrenci seçmeye çalışıyor. Türkiye, Çin, Kore ve Hindistan gibi daha az sayıda öğrencinin yurt dışına eğitime gittiği ülke öğrencileri, hem kabul hem de burs alırken avantajlı duruma geçiyorlar. Çok milliyetli sınıflar işin kültürel tarafı; coğrafi tarafında ise gittikçe daha çok sayıda programın öğrencilere her dönem öğrencilerin eğitimlerini farklı ülkelerde almalarına imkân verişi var. Dört ayrı sömestri dört farklı ülkede alabileceğiniz yüksek lisans programları bile mevcut. Sonuç olarak her yıl ülkesi dışına eğitim amaçlı seyahat eden beş milyon öğrencinin temel motivasyonu, seyahat.
Peki ya eğitim ile deniz seyahati aynı anda olursa? Örneğin; gemide üniversite eğitimi nasıl olurdu? Dünyada ilk kez 1926 yılında başlayan bu sıra dışı eğitimlere ulaşabileceğiniz seçenekler fazla, üstelik lise öğrencilerine yönelik eğitim veren seyahat gemileri de mevcut.
Bir sömestr, 105 gün, üç kıta, 13 ülke, 14 şehir… Seyahat ile eğitimin en çok iç içe geçtiği programlardan birini de (işletme, iktisat, siyaset bilimi, gazetecilik, psikoloji ve daha fazlası) University of Colorado sunuyor. Üniversitenin güz yarıyılı 9 Eylül’de Amsterdam limanında, 180 metrelik bir gemiye binilerek başlıyor. Tüm dersler burada veriliyor ve 22 Aralık’ta yarıyıl bitiminde öğrenciler gemiden Tokyo’da iniyor. Bu süre içerisinde de uğranılan ülkeler Fas, Cape Verde, Gana, Güney Afrika, Mauritius, Hindistan, Malezya, Vietnam, Hong Kong, Japonya ve Güney Kore oluyor. Her bir ülkede karaya çıkıp ders dışı gezi, sosyal aktivite ve eğitimlere katılıp, paha biçilmez bir yaşam deneyimi elde edilebiliniyor. Çin Seddi’nden kültürel Kamboçya turuna, Hiroşima ziyaretinden Güney Afrika gezisine, Taj Mahal’den Gana’nın kakao bahçelerine kadar sayısız deneyim yaşamak mümkün.
Seyahatlerin -pandeminin de etkisiyle- vazgeçilmez unsurlarından birine dönüşen yat tatilleri, ister istemez yat tasarımına da ilgiyi artırmış durumda. Yat tasarımı ile ilgili lisans, yüksek lisans ya da sertifika düzeyinde de çok sayıda program bulunuyor. Öne çıkan programlardan biri de İngiltere’deki Solent University’nin Yat Tasarımı ve Üretimi lisans programı. Yıllık ücreti 12.800 Sterlin olan bu bölüme Türkiye’de üniversite giriş sınavlarına girmeden kayıt yapılabiliyor. Lise not ortalaması yeterli seviyede olmayan öğrenciler önce bir yıllık bilimsel hazırlık programına alınarak, eğitimlerini toplam dört yılda tamamlıyorlar. Bir diğer program ise İtalya’daki Isad Tasarım Okulu’nun Yat Tasarımı master programı. Bir yıl süren programın içinde iki aylık zorunlu staj dönemi de bulunuyor. Üniversitelerin mimarlık, mühendislik ve tasarım bölümlerinden mezun öğrencilerin kabul edildiği programın ücreti ise 11.730 Euro.
Siz de çocuğunuzun bir dünya insanı olmasını istiyorsanız, onun gelecek planlamasını en iyi yurt dışı eğitim uzmanlarıyla yapmalısınız. Unutmayın ki gerçek lüks eğitim ve kültürle başlar.
Rahmi Mesud Yılmaz, STUDYLON ve Atlas Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı yönetici ortağıdır.
Kapak Fotoğrafı: unsplash