Galeri Nev’in Yeni “Arşiv: 1987-2018” Sergisi

1987’de ilk açıldığından bu yana İstanbul sanat sahnesinin yenilikçi galerilerinden biri olarak yerini sağlamlaştıran Galeri Nev İstanbul, bu yıl zengin tarihine doğru bir yolculuğa çıkıyor ve kurulduğu 1987 yılından 2018 sonuna kadar gerçekleştirdiği tüm sergileri bir kitapta bir araya getiriyor. 6 Nisan’a kadar Galeri Nev’in Beyoğlu’ndaki Mısır Apartmanı’ndaki mekânında sürecek olan bir sergiyle de desteklenecek Arşiv: 1987-2018 kitabı, 93 sanatçıyla gerçekleşen 254 sergiyi belgeliyor.

Yerel ve uluslararası izleyiciye modern ve çağdaş sanatı tanıtmak amacıyla düzenli olarak sergiler organize ederken, bu sergilere eşlik edecek yayınlar da hazırlayan Galeri Nev için Abidin Dino, büyük önem taşıyan bir sanatçı. “Galeri Nev Ankara’da 1984’te ilk kurulduğunda, Abidin Dino sergisi ile açılmıştı. Dino’nun yeni açılacak bir galerinin ilk sergisini yapmayı kabul etmesi bizleri çok heyecanlandırmıştı. Üç yıl sonra İstanbul galerisini açarken başlangıcı yine Dino ile yapmak istememiz bu heyecanı sürdürme arzusundan kaynaklanmıştır büyük ihtimal” diyen Galeri Nev İstanbul’un kurucusu Haldun Dostoğlu, bu büyük sanatçı ile başlayan yolculuğun ilerleyen yıllarda Türk sanatı ve sanatçısının tarihine ışık tuttuğu konusuna da dikkat çekiyor. Dostoğlu’nun dediği gibi, Arşiv sergisiyle “galericilik sektörünün, hatta daha önemlisi İstanbul sanat sahnesinin 80’lerden bu yana nasıl evrildiğini görmek, sanat üretiminin nasıl bir gelişme içinde olduğuna dair önemli ipuçları elde etmek mümkün olacak.”

Kitap, galerinin Maçka Caddesi No:33’teki mekânında 24 Ekim 1987’de açtığı ilk sergi olan Abidin Dino–Bu Dünya’dan, Mısır Apartmanı’ndaki 2018 yılının son sergisi Alev Ebüzziya Siesbye’ye kadar tüm sergilerin davetiyelerini içerecek. Yayına eşlik edecek sergide ise 1987’den itibaren yayınlanmış tüm kitap ve kataloglar ile muhtelif sergilerden fotoğraf ve belgeler yer alacak. İstanbul’da henüz hiçbir özel müzenin olmadığı yıllardan başlayarak ilk sergilerini açtığı bir kuşağı bugünlere taşıyan, uluslararası sanat ortamı ile tanıştıran galerinin yerel sanat ortamının örgütlenmesi ve güçlenmesi için yaptığı tüm çalışmalar böylece belgelenmiş olacak.

Galerinin ilk ve son sergileri arasında bir fark veya benzerlik olup olmadığını sorduğumuzda Dostoğlu, “Doğrusunu söylemek gerekirse, ilkini takip eden 250’nin üzerindeki serginin her biri için nasıl bir özen ve dikkatle çalıştığımızı bildiğim için aralarında bir fark göremiyorum. Doğal olarak yıllar geçtikçe aynı sanatçılar daha olgun ve daha güçlü eserler ürettikçe bu durum sergilerin kalitesini de ister istemez yükseltiyor” yorumunu getiriyor.

Türkiye’nin içinde bulunduğu, içinden geçtiği tüm süreçlerde en önemli konunun sürdürülebilirliği hayata geçirmek olduğunu düşünüyorum. Bu perspektiften baktığımızda 90’ların başından itibaren ilk sergilerini açtığı bir nesli ısrarla ve istikrarla gösterip, gerek sanatçıların ve gerekse galerinin kariyerini uluslararası arenaya taşıyabilmeyi başarmak sanat sahnesindeki konumumuzu da belirgin hale getiriyor.” Peki, Arşiv: 1987-2018 sergi ve kitabının öne çıkan isimleri kimler? “Artık hayatta olmayan Nejad Devrim, Mübin Orhon, Erol Akyavaş, Yüksel Arslan, Bilge Friedlaender, Hüseyin Alptekin’in sergilerinin önemini tartışamam. Öte yandan Hale Tenger, İnci Eviner, Canan Tolon, Nazif Topçuoğlu’nun ilk sergilerinin önemini sanat tarihimizi yazanlar konumlayacaklar.”