Fethi Tınmaz Yalısı 19 Milyon Liraya Satışta

Tarihi hayli eskiye dayanan Fethi Tınmaz Yalısı 19 milyon liraya satışa çıkınca Boğaz’daki yalılar yeniden gündeme geldi.


Öyle ki gayrimenkul sektörünün genelinde bir yavaşlama gözlense de, yalı piyasayı oldukça hareketli. Özellikle kurlardaki yükseliş, yabancı ve yerli yatırımcıları yalı piyasasına yönlendiriyor. “Boğaz’ın İncileri”olarak anılan 60 yalı da şu sıralar alıcı beliyor.

İstanbul Boğazı’nın her iki yakasında 600 yalı bulunuyor. Bu yalılardan 366’sı tarihi eser niteliğinde. Yalıların fiyat aralığı ise 4,5 milyon dolar ile 95 milyon dolar arasında değişiyor. 600 yalı içindeki 60 yalı ise satış sürecinde. Söz konusu 60 yalının yarısı ise tarihi eser niteliği taşıyor. Satışı bekleyen 60 yalının dışında 40’a yakın yalı dairesi de satışta.

19 milyon liraya satışa çıkarılan, Avrupa Yakası’ndaki Sarraf Burnu bölgesinde yer alan Fethi Tınmaz Yalısı’nın tarihi 1870’li yıllara uzanıyor. O tarihte, Padişah II. Abdülhamit’in doktoru Bier’in sadece denizden ulaşılan ahşap yalısı, 1978 yılına gelindiğinde o dönemki sahipleri tarafından ahşap konstrüksiyon ve bağdadi sıva tekniğiyle restore ediliyor ve şimdiki halini alıyor.

En çok Katarlıların ilgi gösterdiği yalıların satışını hızlandıran etkenlerin başında, yalı ya da yalı dairelerinin tarihi değeri ve rıhtıma uzaklığı geliyor. İstanbul’da yalı ya da köşk satın almak isteyen kişilerin doğal olarak oldukça yüksek bir bütçe ayırmaları gerekiyor. Boğaz‘ın en pahalı yalıları ise Kandilli, Kanlıca ve Vaniköy başta olmak üzere Anadolu Hisarı, Bebek, Yeniköy ve Beylerbeyisınırları içerisinde yer alıyor.

İstanbul Boğazı‘nda, Sarıyer’de 136, Beykoz‘da 109, Üsküdar‘da 84, Beşiktaş‘ta ise 37 tarihi eser niteliğinde yalı bulunuyor. Boğaz‘daki toplam birinci sınıf tarihi yalı sayısı da Beykoz’da 18, Üsküdar’da 24, Sarıyer’de 41 ve Beşiktaş‘ta altı olmak üzere 89 adet. İkinci sınıf tarihi yalıların dağılımı ise Beykoz‘da 64, Üsküdar’da 20, Sarıyer’de 74 ve Beşiktaş‘ta 30 olmak üzere toplamda 208 adet. Üçüncü sınıf tarihi eser niteliği taşıyan yalılar ise Beykoz‘da 27, Üsküdar‘da 20, Sarıyer‘de 21, Beşiktaş’ta ise bir olmak üzere toplamda 69 adet.