Ekim Ayı Sergileri
Ekim ayının merakla beklenen sanat etkinliklerini listeledik.
#1 Hayatı Kodlamak
Küratörlüğünü Ceren ve Irmak Arkman’ın üstlendiği LIA: Hayatı Kodlamak sergisi, 1 Ekim-27 Kasım tarihleri arasında Nişantaşı Taş Konak’ta yer alan Kalyon Kültür’de sanatseverlerle buluşuyor. 1995’den beri video, performans, yazılım, yerleştirme, heykel, projeksiyon ve diğer aplikasyonları kapsayan bir çeşitlilik gösteren sanatıyla öne çıkan Avusturyalı sanatçı LIA; internet projeleri, geleneksel çizim ve resim sanatını dijital ikonlar ve algoritmaların estetiğiyle birleştiriyor.
kalyonkultur.org
#2 Ne Yerdeyim Ne Gökte
Ramazan Can’ın son kişisel sergisi, 18 Kasım’a kadar Anna Laudel’in Kazancı Yokuşu’ndaki yeni galeri mekânında görülebilir. Sanatçının 2018’de yine Anna Laudel’de gerçekleşen Evvel Zaman İşi sergisinin devamı niteliğindeki Ne Yerdeyim Ne Gökte, Can’ın son yedi yılda farklı materyallerle ürettiği eserleri bir araya getiriyor ve yörüklerin yaşadığı bölgede, kendi belleğinde yer etmiş anılarının peşine düştüğü serüvenini izleyiciyle buluşturuyor.
annalaudel.gellery
#3 Candeğer Furtun Retrospektifi
Arter, 2021–2022 sezonunu Candeğer Furtun’un altmış yıla yayılan yapıtlarını kapsayan ilk retrospektif sergisiyle karşılıyor. 17 Nisan 2022’ye kadar sürecek olan ve küratörlüğünü Selen Ansen’in üstlendiği sergi, sanatçının 1960’lı yıllardan bu yana ürettiği seramik ağırlıklı heykellerden ve nesnelerden oluşan geniş bir seçkiyi üretim süreçlerine eşlik eden arşiv malzemeleriyle buluşturuyor.
arter.org.tr
#4 Metamorfoz/Metamorphosis
Artkolik, yeni sanat sezonunu kurucusu Nazlı Keçili’nin sanat danışmanlığını üstlendiği ve genç sanatçıların üretimlerinden oluşan Metamorfoz / Metamorphosis karma sergisiyle açıyor. 5 Kasım’a kadar Maison Tomtom’da görülebilecek serginin kürasyonu, Karolin Kuyumcuyan Guichard’a ait. Sanatın dönüştürme biçimlerini ele alan sergide Betül Kotil, Esk Reyn, Göktuğ Güngör, İlayda Ar, Özge Kul ve Sefa Çakır yer alıyor. Sergilenen çalışmalar her şeyin değiştiğinin ama hiçbir şeyin yok olmadığının, maddenin, tekniğin, düşüncenin, zamanın ve hatta sanatçının eseriyle olan ilişkisinde nasıl evirilip yol aldığının somut bir örneğini izleyiciye göstermeyi hedefliyor.
artkolik.net
#5 Fahrelnissa Zeid: Fırtınaya Doğru
Bozlu Art Project Mongeri Binası, 20. yüzyılın en önemli kadın sanatçılarından biri olan Fahrelnissa Zeid’in yaşamı ve sanatı hakkında yazılmış en kapsamlı yayınlardan biri olan Fahrelnissa Zeid: Fırtınaya Doğru kitabı dolayısıyla hazırlanan sergiye ev sahipliği yapıyor. Küratörlüğünü Oğuz Erten’in üstlendiği, 30 Ekim’e dek devam edecek sergide, Türkiye’de modern sanatın öncülerinden biri olan ve Paris Ekolü sanatçıları arasında yer alan Zeid’in, erken tarihli figüratif resimlerinden soyut çalışmalarına ve 1970 sonrası yoğunlaştığı portrelerine kadar geniş bir seçkiye yer veriliyor.
bozluartproject.com
#6 Everything Has Its Place
Dr. Kathy Battista küratörlüğünde; Haluk Akakçe, Hangama Amiri, Theodore Boyer, Kevin Brisco, OriGersht, Nicholas Hunt, Tina Lechner, Rachel Libeskind, Alex McQuilkin, Andy Mister, Fawn Rogers, Dominic Bouffard, David Risley, Şahin Demir, Nejat Satı ve Çağatay Odabaş gibi uluslararası ve Türk sanatçıların eserlerinin yer aldığı Everything Has Its Place sergisi, 1 Ekim-2 Kasım tarihleri arasında Sevil Dolmacı Art Gallery’de görülebilir. Geleneksel natürmort türünün yeni bir yorumunu sunan, galerinin ihtişam ve lüks dolu geçmişinden ve mimarisinden de ilham alan sergi, birçok farklı sanatçıyı bir arada keşfetmek için birebir.
sevildolmaci.com.tr
#7 Kendini Bilmeyen Resim
Murat Şahinler’in yedi yıl aradan sonra yaptığı ilk solo sergisi, 30 Ekim’e kadar Pilot Galeri’de sanatçının son yıllarda ürettiği çalışmalarını sanatseverlerle buluşturacak. Şahinler’in bir “kuşak resmi” olarak tanımladığı resimleri hem biçimsel hem de zamansal bir kuşağa işaret ediyor. Sanatçının tanıklık ettiği ve bir parçası olduğu kendi kuşağına olduğu kadar biçimsel bir yakınlıkla kuşak resimlerine atıfla üretilen çalışmalar, grift/çok katmanlı bir grameri temsil ediyor.
pilotgaleri.com
#8 Çeşitlemeler
Bu ay açılan G&G Sanat Merkezi, çağdaş resim sanatının Türkiye’deki en önemli temsilcilerinden Devrim Erbil’i, Çeşitlemeler ile 2 Ekim–2 Kasım tarihleri arasında izleyicilerle buluşturuyor. Ressam Güher Elçiçek’in sahibi olduğu G&G’nin ilk sergisinde sanatseverler, sanatçının çeşitli dönemlerine ait pentür, baskı ve halı eserlerinden oluşan geniş bir seçkiyi izleyebilecekler.
ggsanatmerkezi.com