Dünyanın İlk Sıfır Emisyonlu Aracı Skai

Bu döner kanatlı hava aracı, kendi türünde hidrojen enerjisini dizginlemeyi başaran ilk örnek.

Karşınızda Skai, dünyanın ilk sıfır emisyonlu, hidrojen yakıt piliyle çalışan hava aracı… Alaka’i Technologies (alakai.com) yeni tasarımını BMW’nun Newbury Park, Kaliforniya’daki Designworks inovasyon stüdyosunda böylesine iddialı sözlerle tanıttı. Skai her biri bir elektrikli motorla eşleşen, hidrojen yakıtlı altı rotorla çalışacak. Karbon ayak izinin havacılığın en önemli meseleleri arasına girdiği düşünülürse bu kuşun sıfır emisyon, 645 kilometrelik menzili onu özellikle ilginç kılıyor.

Rotorlar eVTOL (elektrikli düşey kalkış ve iniş) ile havalandığı için Skai teknik açıdan helikopterden ziyade rotorkraft (döner kanatlı hava aracı) sınıfında çünkü kuyruk pervanesi yok. Ama Alaka’i yöneticileri Skai’nin sadece uçak ve helikopterlerin değil yakın bir gelecekte otomobillerin tahtını bile sallayacağı kanaatinde. Etkileyici bir potansiyel taşıdığı açık (ya da garajınızın büyüklüğüne bağlı olarak rahatsız edici).

Skai’nin uçma şekli de kışkırtıcı: Başlangıçta yasal sebepler nedeniyle pilotla kumanda edilecek şekilde tasarlanmasına rağmen hem otonom uçabiliyor hem de uzaktan kumandayla idare edilebiliyor. Bunun gerçekleşmesi biraz zaman alacak, ama Skai pilotlu araç olarak 12 ay içinde uçmaya başlayacak.

Yolcu konforunu maksimuma çıkarmak amacıyla Skai’nin rotorları kabindeki gürültüyü ve titreşimi azaltacak biçimde yerleştirildi. Tüm yolculara panoramik manzaralar sunan ferah bir camekânlı bölme, ergonomik deri koltuklar, ortam aydınlatması, Alcantara tavan döşemesi ve her koltukta cihaz şarj etme seçenekleri gibi özellikler sürüş deneyimini zenginleştiren unsurlar arasında. Ayrıca Cirrus’un icat ettiğine benzer uçak gövde paraşüt sistemi Skai’de güvenliği artırıyor. Fiyat henüz açıklanmadı, ancak Alaka’i Technologies CEO’su Steve Hanvey en nihayetinde fiyatın lüks bir otomobilden farksız olacağı sözünü veriyor. “Çıkış fiyatı düşündüğünüzden çok daha düşük” diyor. “Alışılagelmiş uçak ya da helikopter fiyatında olmayacak çünkü basit bir araç; çok fazla hareketli parçası yok.” Umulmadık sürprizlerden biri daha…