Cartier’nin Yeni Pasha de Cartier Koleksiyonu

İlk kez 1985’te tanıtılan Pasha de Cartier, hem feminen hem de maskülen görünümleriyle yeniden karşımızda.

Geçmişten bugüne güçlü bir duruş… Bu yorumu yapmamızın nedeni, Cartier’nin yeni Pasha de Cartier koleksiyonuyla klasik saatçiliğin belli kalıplarından sıyrılıp yeni bir duruş sergilemesi. Koleksiyonda yer alan her bir saatin kadranında yer verilen kare formlu filigran deseni, yuvarlak formlu bezellerle hem zıt hem de olabildiğince uyumlu görünüyor. Bazı modellerde sadece saat 12, 3, 6 ve 9’un büyük formlu rakamlarla ifade edilmesi bu tasarım anlayışını modernleştiriyor.

İlk kez 1985 yılında tanıtılan Pasha de Cartier’nin yeni modelleri, asıllarına sadık kalınarak bir takım modern dokunuşlarla karşımıza çıkıyor. Repertuvarı, iki kilit tasarımla büyüyen kült bir koleksiyon bu aslında. Daha feminen 30 mm’lik versiyon ve daha maskülen 41 mm’lik kronograf, yeni Pasha modelleriyle tanışın.

Rekorları ölçmek için tasarlanan yeni Cartier kronografı, Pasha de Cartier’nin enerjisini ve görünürlüğünü üst seviyelere taşıyor. Saat tasarımını daha da vurgulayan güçlü bir yaklaşımla, döner bezelin varlığı ve iki kol ön plana alınmış. İlk Pasha kronograflarının geçmişteki versiyonlarına sadık kalan ve kabaşonla bezeli bu iki düğme, özgün tasarımın hacmini de koruyor. Hem tarzın hem de aşırılığın tercih edildiği bu model, Pasha ruhuyla kusursuz bir ahenk yaratıyor. Cartier Saat Tasarım Direktörü Marie-Laure Cérède’e göre, “Kronograf yorumu sade bir ekrandan farklı olarak cüretkâr bir estetik sunuyor. Pasha ailesinin bu yeni üyesi böylece efsaneyi yeni bir ışıkta canlandırıyor.”

Bu yeni kronograf versiyona 1904-CH MC mekanizma ile safir kasa arkası eşlik ediyor. Çelik ya da altın tüm bu versiyonların kayışları Cartier tarafından geliştirilen QuickSwitch sistemi sayesinde rahatlıkla değiştirilebiliyor. Görünmeyen bu mekanizma, kasanın altındaki mimariyle bir araya gelirken, tek bir dokunuşla etkinleştirilebiliyor.

35 mm’lik versiyonu 2020’de sunulan koleksiyon, yeni 30 mm’lik boyutuyla artık daha feminen görünüyor. Mücevher saat kategorisindeki quartz mekanizmalı bu saatlerde Pasha de Cartier’nin sergilediği imza niteliğindeki tüm ayrıntılar mevcut; kurma kolu arkasında gizlenen adınızın baş harflerinden oluşan gravür ve değiştirilebilir kayışlar da buna dâhil.

Çelik veya altın, pırlantalı ya da pırlantasız tüm bu modellerin kayışları da değiştirilebiliyor. Bu versiyonlara dâhil olan ve sadece 100 adet üretilen otomatik mekanizmalı bir modelin üzerinde 3,10 karatlık toplam 318 adet pırlantaya yer verilmiş. Saatin kasası ve bileziğinde de 10,10 karatlık toplam 625 adet pırlanta bulunuyor. İskelet kadranlılardan panter siluetinin göründüğü modeller ise 41 mm’lik ebatlarda. Beyaz altından yapılanların üzerinde 2,59 karatlık 179 adet pırlantaya yer verilmiş. Tourbillon’lu iskelet saatlerin mekanizması da Calibre 9466 MC ve 50 saatlik güç rezervi sunuyorlar.

Safir arka kapaklarıyla göz dolduran her bir modelin kalbinde atan mekanizma ise Calibre 1847 MC. Manyetik ortamlara karşı mükemmel bir direnç sergileyen bu mekanizma, kullanıcısına 40 saatlik güç rezervi sunuyor. Koleksiyonun 41 mm’lik modelleri paslanmaz çelikten, mavi veya gri renk timsah derisi kayışlarıyla; 35 mm’lik modelleri ise (41 mm’liklerin özelliklerine ek olarak) çarpıcı fuşya renkte sunuluyor. cartier.com

Yazı: Gülay Koç