Blokzinciri Teknolojisi Finansal Hizmetlere Damga Vuracak
Dijital varlık alım satım platformu Huobi’nin blokzinciri araştırmalarına odaklı kolu Huobi Research tarafından hazırlanan “Küresel Blokzinciri Sektörünün Görünümü ve Geleceği” başlıklı rapor, blokzinciri teknolojisinin gelişimine ışık tutuyor.
“Küresel Blokzinciri Sektörünün Görünümü ve Geleceği” raporunda 2019 yılında blokzinciri alanında yaşanan önemli küresel gelişmelere de yer veriliyor. 2019’da Çin, AB ve ABD gibi ülke ve bölgeleri merkez bankalarının çıkaracağı dijital para birimlerini piyasaya süreceklerini açıkladılar. Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti’ni içeren BRICS ülkeleri, kendi aralarında tek bir ödeme ve tasfiye sistemi oluşturma önerisini 2019’da gündeme aldılar.
COVID-19 salgını ile birlikte daha az fiziksel temasa imkân tanıyan dijital teknolojilerle birlikte blokzinciri teknolojisinin potansiyeli de daha fazla gündeme gelmeye başladı. “Küresel Blokzinciri Sektörünün Görünümü ve Geleceği” raporunda yer verilen 2020 blokzinciri trendleri ise blokzinciri teknolojisinin gelecekteki katkılarına dair önemli fikirler veriyor.
İşte 2020’ye ilişkin blokzinciri trendleri:
- Paydaşları arasında sosyal medya platformu Facebook’un da yer aldığı bir ekip tarafından geliştirilen blokzinciri tabanlı dijital para birimi Libra tarafından teşvik edilmesiyle birlikte daha fazla bölgesel ve merkez bankaları tarafından çıkarılacak kripto para birimlerinin ortaya çıkması öngörülüyor. Blokzinciri tabanlı bankalararası ödeme sistemlerinin gelişimiyle birlikte ödemelerde blokzinciri tabanlı uygulamaların sayısı artabilir.
- 2019 yılında üç büyük uluslararası standart birliği olan ISO, IEEE ve ITU, blokzincirine ilişkin 48 standart geliştiren 26 çalışma grubu kurdu. Gelişmeler ışığında küresel blokzinciri teknolojisinin teknik standartları ile finansal uygulamaların standartları arasındaki entegrasyon artacak.
- Blokzincirine yönelik artan talep eşliğinde özel blokzincirlerinin birlikte çalışmasına imkân tanıyan mekanizmaların önemi artacak.
- Blokzincirinin, nesnelerin interneti, yapay zeka ve 5G gibi diğer yeni nesil teknolojilerle entegrasyonu artacak.
Huobi Türkiye Genel Müdürü Alphan Göğüş : “Tüm dünyada fiziksel teması kısıtlayan COVID-19 salgını ve takip eden dönemde blokzincirinin başta finansal erişim olmak üzere pek çok alanda yaptığı katkıların artacağını öngörüyoruz. Günümüz dünyasında, cep telefonu sahibi olduğu halde banka hesabı olmayan 1 milyar insan mevcut. Dijital cüzdan ve internet tabanlı cihazlarla dijital varlıkların kişiler arası transfer ve ödemeler için giderek artan oranda kullanıldığına tanıklık edebiliriz.
Blokzinciri bu yönüyle hem finansal imkânları hem de finansal hizmetlere erişimi artırabilir. Ülkemizin de ulusal planlarında yer aldığı gibi gelişmekte olan ülkelerde bölgesel blokzinciri tabanlı dijital para birimlerinin gündelik yaşamlarımızda daha fazla yer kaplayacağına inanıyoruz.”