Video yükleniyor

Benzersiz “Majesty Yachts”

Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Majesty Yachts, müşterilerine yatlarını büyük ölçüde kişiselleştirme imkânı sunuyor.

Yazın son günlerinden birinde, Çırağan Sarayı’nın iskelesinde Majesty 110 yatında bir araya geldiğimiz Majesty Yachts Satış Başkanı Notis Menelaou ve firmanın Türkiye Distribütörü ve B&C Marine Yönetim Kurulu Başkanı Barış Erer ile markanın yat şovlarındaki varlığını, tasarımlarının benzersizliğini ve yat dünyasının geleceğini konuşma şansı elde ettik.

Majesty Yachts’ın Türkiye’ye gelmesinin üzerinden henüz fazla bir zaman geçmedi. Markanın ülkemizdeki distribütörü, ikinci el tekne alım-satımı, kiralama, teknik servis ve danışmanlık hizmetleri de sunan ve Nomad ve Saga marklarını da Türkiye’de temsil eden NB Marine.

Majesty Yachts’ı “megayat ve süperyat alanında oldukça iddialı bir firma. Dünyanın en büyük 10 megayat tersanelerinden birine sahip. Seri ve semi-custom üretim yapıyorlar. Yani beğendiğiniz teknenin yarısını kendi seçtiğiniz renk ve mobilyalarla dilediğiniz şekilde tasarlayabiliyorsunuz. Dolayısıyla müşteriler standardın dışında bir hizmet alıyorlar. Ayrıca seri üretim yapıldığı için sipariş almayı ve üretimi de beklemeniz gerekmiyor” cümleleriyle kısaca özetleyen Barış Erer, Majesty 110’u Türk müşterilere tanıtmak amacıyla birkaç ay önce Türkiye’ye getirmiş.

Majesty Yachts’ı daha yakından tanımak için Satış Danışmanı Notis Menelaou’ya söz verelim:

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Cannes ve Monako’daki yat şovlarına katılıyorsunuz. Büyük bir yat firması olarak, bu şovlarda tasarımlarınızı sergilemek hala sizi heyecanlandırıyor mu?

Cannes ve Monako, dünyanın en önemli yat şovları. Dünyanın dört bir yanından ziyaretçi çeken bu şovlarda olmak, tasarımlarımızı paylaşmak, eski müşterilerimizle buluşmak, yenileriyle tanışıp onlara kim olduğumuzu ve neler yaptığımızı göstermek istiyoruz. Şu anda Türkiye’de olma sebebimiz de bu! Dünyada pek çok farklı yat şovunda yatlarımızı sergiliyoruz. Türkiye, yatçılık sektörünün önemli oyuncularından biri. Burada olmamız, Türk müşterilere Majesty Yachts’ı tanıtmamız gerektiğini hissettik.

Bu iki şovun başlangıcından bu yana her yıl katılım gösteren az sayıdaki firmadan biriyiz. Ve her yıl farklı modeller göstermeye çalışıyoruz. Monako’da bu yıl Majesty 125’i tanıttık. Avusturalyalı bir müşterimiz için inşa edilen bir yattı. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Majesty 100 Monako’daydı. Ama bu kez iç tasarımı daha değişikti.

Majesty Yachts’ı özel kılan şey nedir? Yatların görünüşleri mi, teknik özellikleri mi?

Majesty, Körfez Bölgesi’nde uzun süredir faaliyet gösteren bir marka ve orayı evimiz olarak kabul ediyoruz. Uzun süredir Körfez Ülkeleri’ndeki pek çok müşterimize yatlarımızı satıyoruz. En önemlisi de, kendimizi ‘benzersiz’ kabul ediyoruz: Majesty’ye has bir iç ve dış tasarım anlayışımız var, yatın her köşesini değerlendirmeye çalışıp, müşterilerimize olabildiğince çok alan sağlamaya çalışıyoruz.

Şu an üzerinde bulunduğumuz Majesty 110, 34 metre uzunluğunda. Ama dikkatli baktığınızda, diğer çoğu yatımızdan daha farklı bir plana ve alan kullanımına sahip olduğunu görebilirsiniz. Altı kamaralı bir yat, ki bu çok nadir görülür. Benzer uzunlukta ve altı kamaralı çok fazla yat olduğunu sanıyorum. 34 metrelik bir yata altı kamara sığdırmakla kalmadık, insanların rahatça kullanabileceği çok fazla alan da yarattık. Akılda tuttuğumuz bir başka şey ise yatlarımızı tasarlarken pratik olmalarına çok dikkat etmemiz.

Majesty’nin Türkiye’deki müşterilerinin sayısı kaç?

Çok fazla Türk müşterimiz yok, Türk pazarına yeni girdik. Daha önce de dediğim gibi öncelikli olarak Körfez Bölgesi’nde satış yapıyorduk. Şimdilerde Avrupa ve Akdeniz pazarına açılıyoruz. Yatlarımızı Türkiye ile de paylaşmak, buradaki pazarda da bir payımız olsun istiyoruz. Umuyoruz ki önümüzdeki yıl ve takip eden yıllarda, Türkiye’de bizim yatlarımızı kullanan daha fazla müşterimiz olacak.

Majesty 110, 34 metre boyunda ve 7.10 metre eninde. Altı kamarası olan yat, 14 yolcu, beş personel ağırlayabiliyor. İki adet 1920 beygir catterpillar motora sahip yat, maksimum 21 knot yapabiliyor.

Yazı: Zeynep Merve Kaya