Arter Google Arts & Culture’da!
10. kuruluş yıldönümünü kutlayan Arter, Dünya Müzeler Günü’nde “Altan Gürman: Türkiye Çağdaş Sanatında Bir Öncü” başlıklı çevrim içi sergiyi ve koleksiyonundan 160’tan fazla yapıtı kullanıcılarla buluşturuyor.
“Altan Gürman: Türkiye Çağdaş Sanatında Bir Öncü” başlıklı çevrim içi sergi, Başak Doğa Temür’ün küratörlüğünü üstlendiği Altan Gürman sergisinden kapsamlı bir yapıtlar bütününün dijital ortamda, yüksek çözünürlüklü olarak incelenebilmesine imkân tanıyor. Çevrim içi sergi, sanatçının 1965-1976 arasındaki üretimini, kendi döneminin toplumsal bağlamının yanı sıra küresel sanat tarihi tartışmaları bağlamında da okumayı mümkün kılıyor.
Arter’in Google Arts & Culture aracılığıyla erişime açtığı diğer içerikler arasında, kurumun koleksiyonundan oluşturduğu Kelimeler Pek Gereksiz ve Saat Kaç? başlıklı grup sergilerinden yapıtlar da yer alıyor. Selen Ansen’in küratörlüğünde jest, kalıntı ve iz temaları etrafında kurgulanan Kelimeler Pek Gereksiz sergisinden seçilen yapıtlar, sanat eserinin nesne olma hâlini sorgulayan sanatçıların pratiğine bir bakış sunarken izleyiciyi gündelik eylemler ile yaratıcı süreçlerin kesiştiği alana adım atmaya davet ediyor.
Arter’in 1960’lardan bu yana dünyadaki çağdaş sanat üretimine odaklanan; resim, heykel, fotoğraf, video, film, yerleştirme, ses, ışık ve performans gibi çeşitli mecralarda üretilmiş eserleri barındıran koleksiyonundan 160’tan fazla yapıt da bu yıl ilk kez Dünya Müzeler Günü kutlamalarıyla eş zamanlı olarak dijital alanda görünürlük kazanıyor.
2007’den bu yana genişlemeye devam eden ve çağdaş sanat üretiminin belleğini tutması bakımından önemli bir referans niteliği taşıyan Arter Koleksiyonu’ndan seçilen yapıtlar, 80 ülkeden 2.000’i aşkın kültür sanat kurumunun içeriklerini çevrim içi ortama taşıyan Google Arts & Culture aracılığıyla tüm dünyadan kullanıcıların yorum ve deneyimine açılıyor.