Artam Antik A.Ş’den Çok Özel Bir Müzayede
Artam Antik A.Ş., 12 Mayıs Cumartesi günü ünlü Türk sanatçıların eserlerinin, Osmanlı ve Avrupa yaşantısının ihtişamını yansıtan saraylara ait oturma takımlarının, vitrinlerin, Sevres porselen vazoların, bronz heykellerin ve antika objelerin satışa sunulacağı bir müzayede düzenliyor. İki bölümden oluşan 300. Müzayede resim sanatımızın ünlü isimlerinden İbrahim Çallı’nın “Ada’da Gezinti” tablosunun da 700.000 bin TL açılış fiyatıyla ilk kez satışa sunulması açısından önemli. Ayrıca müzayedede Çallı’ya ait “Beylerbeyi”, “Rumelihisarı” ve natürmort konulu eserler de satışa sunuluyor.
Çallı’nın etkisi
1882 yılında o dönem İzmir’e bağlı Çal kasabasında doğan İbrahim Çallı, Empresyonist tarzda eserler vermiştir. 1906’da Şeker Ahmet Paşa’nın desteğiyle Sanayi-i Nefise’ye giren, 1910 yılında buradan mezun olduktan sonra Hikmet Onat ve Ruhi Arel’in de aralarında olduğu bir grupla Paris’e resim öğrenimine gönderilen ünlü ressam, burada L’Ecole des Beaux Arts’da Fernand Cormon atölyesinde eğitim görmüştür. I. Dünya Savaşı’nın başlamasıyla yurda dönen ressam, Hikmet Onat, Nazmi Ziya, Feyhaman Duran, Avni Lifij, Namık İsmail, Şeref Akdik, Refik Ekipman, Saim Özeren, Elif Naci, Mahmut Cuda, Muhittin Sebati, Ali Avni Çelebi, Zeki Kocamemi ve Bedri Rahmi Eyüpoğlu gibi ünlü sanatçıların da öğretmeni olmuştur. Çallı, Cormon atölyesinde dört yıl klasik eğitim almasına rağmen, serbest bir teknikle resim çalışmalarına devam etmiştir. Işık ve gölgede, renk armonisinde, özellikle kıvrak fırça darbeleriyle güçlü tekniğe ve ustalığa sahipti. 22 Mayıs 1960 yılında hayatını kaybeden sanatçının eserleri arasında portreler, nüler, peyzajlar ve natürmortlar daha ağırlıktadır.
Birinci Bölüm
Türkiye’nin en değerli sanatçılarının eserlerinin yer aldığı müzayedenin birinci bölümünde usta Türk ressamları ve değerli antikalar yer alıyor. Hoca Ali Rıza’nın başyapıtlarından “Kırmızı Ev” konulu guaj çalışması müzayedenin en değerli eserlerinden, değerli sanatçı Avni Lifij’in şaheseri “Ayasofya” tablosu, Sami Yetik’in “Ankara Kalesi” konulu görkemli tablosu bu müzayedede satışa sunulan eserler arasında. Hikmet Onat, Vecih Bereketoğlu, Feyhaman Duran, Şevket Dağ, Cemal Tollu, Malik Aksel, Mahmud Cuda imzalı eserler de ilk kez müzayedede satışa sunulacak. Ayrıca, saraylara ait oturma takımları, vitrinler, Sevres porselen vazolar, bronz heykeller ve antika objeler de müzayedede yer alıyor. Hat sanatının en değerli eserlerinden Mahmut Celaleddin, Kamil Akdik ve Mehmed Fehmi ketebeli Hilye-i Şerifler, Hafız Ali Rıfkı’ya ait el yazması Kur’an-ı Kerim Osmanlı hat sanatının en değerli örnekleri olarak dikkat çekiyor. Başyapıt eserlerin satışa sunulacağı müzayedeyi Artam Antik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Artam yönetecek.
İkinci Bölüm
Müzayedenin ikinci bölümünde, Fahrel Nissa Zeid, Nejad Melih Devrim, Cihat Burak, Burhan Doğançay, Erol Akyavaş, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Selim Turan, Avni Arbaş, Nuri İyem, Nurullah Berk, Adnan Çoker, Mehmet Güleryüz, Ömer Uluç ve Neşe Erdok imzalı eserlerin yer aldığı müzayedede 20. yüzyıl Çağdaş Türk resim sanatından önemli bir seçki satışa sunuluyor. Duyguları ve heyecanı müzikle anlatmış ünlü piyanist besteci Frédéric Chopin’e saygı için Nejad Melih Devrim’in 1960 yılında Varşova’da yaptığı “Chopin” adlı eser müzayedenin başyapıtlarından. 1964 yılında Paris Modern Sanatlar müzesinde sergilenen ve uluslararası yarışmada müzenin üçüncülük ödülünü alan Cihat Burak’ın “Hayal Donanma” isimli başyapıt tablosu da aynı müzayedede satışa sunuluyor. Fahrel Nissa Zeid’in “Yelken”i müzayedenin bir diğer önemli eseri. Eski Aliye Berger Koleksiyonu’ndan müzayedeye gelen eserin yanı sıra müzayedede 1940-1960 ve 1970’lerden 4 farklı Fahrel Nissa Zeid eseri yer alıyor. 1940’lı yıllardan bir interior çalışması da bu eserlerden biri. Burhan Doğançay’ın “Yelkenler” konulu muhteşem tuval çalışması yine ilk kez müzayedeye çıkacak eserler arasında.
Müzayedenin diğer öne çıkan eserleri arasında Erol Akyavaş’ın “Duvarlar” ve “Kafalar” serilerinden eserleri, Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun “İstanbul” konulu soyut çalışması, Nurullah Berk’in “Ütü Yapan Kadın” ve “Çiçekler”, Orhan Peker’in “Atbaşı” konulu eseri, Neşe Erdok, Mehmet Güleryüz, Komet ve Ömer Uluç’un farklı dönemlerinden eserleri yer alıyor. Zeki Faik İzer, Cevat Dereli, Avni Arbaş, Abidin Dino gibi değerli sanatçıların da eserleri koleksiyoncuların beğenisine sunuluyor. Füreya Koral, Alev Ebuzziya imzalı seramik çalışmalar ile Kemal Önsoy ve Canan Tolon imzalı eserler yer alıyor.
12 Mayıs Cumartesi saat 14.00’te Antik Palace’ta satışa sunulacak eserler 3-12 Mayıs tarihleri arasında Antik A.Ş. sergi salonlarında görülebilir.