Apartman Sergisi Yeldeğirmeni’nde
Küratörlüğünü Lara Lakay ve Tuba Kocakaya’nın üstlendiği, İstanbul’un kültür ve sanat hayatına alternatif bir sistem önerisinde bulunan, ayrıştırılmış çağdaş sanat ortamını birleştirmeyi amaçlayan Apartman sergisi, 27 Nisan – 14 Mayıs 2021 tarihleri arasında Kadıköy Yeldeğirmeni, Apartman No.52’de sanatseverleri bekliyor.
Adını Türkçede “ayırmak”, “parçalara, hisselere bölmek”anlamına gelen “appartire” kelimesinden alan sergide, farklı teknik ve materyallerle üretim yapan Ali Kanal, Z.Ayşe Hatipoğlu, Bedia Ekiz, Cansu Yıldıran, Cins, Dila Yumurtacı, Dinçer İşgel, Eşref Yıldırım, Gaye Su Akyol, Gökhan Deniz, Gökhan Deneç, Gökhun Baltacı, Güler Güçlü, Hakan Gürsoytrak, İris Ergül, Kıvılcım Güngörün, Leman Sevda Darıcıoğlu, Meltem Sarıkaya, Mustafa Horasan, Özgür Can Taşcı, Sevim Kaya, Tayfun Gülnar ve Zeynep Özkanca dahil olmak üzere 23 sanatçının yakın dönem eserlerinin yanı sıra sergiye özel ürettikleri yeni eserleri de yer alıyor.
Kadıköy Belediyesi’nin desteğiyle sanatçı, sanatsever, kent meraklısı gibi şehir kahramanlarını bir araya getirmeyi hedefleyen Apartman sergisi, ücretsiz olarak görülebilir.
Sanatın özgürlüğüne inanan ve İstanbul’un sanatçıya her zaman bir sergileme alanı sunduğu fikrine dayanan kamusal sanat projesi Apartman, Kadıköy’ün denize çıkan ve İstanbul’un ilk apartman semti olan Yeldeğirmeni’nde, 20. yüzyılda Haydarpaşa Garı’nı inşaasını üstlenen Alman mühendisler tarafından o dönemki konaklamaları için inşaa edilmiş bir apartmanda, günümüzde unutulmakta olan sürdürülebilir ve demokratik kültürel sistemi hatırlatıyor.
Modernite altında, yaşamların betonlar arasında geçmesine karşılık Apartman, izleyicileri, düzenin bir arada olmayı odalarla ayırdığı apartmanla tanıştırıyor ve birlikte yaşanabilecek alanları keşfe çıkarıyor. Bu betonlaşmış anı defterinin içinde, mülkiyet ve sahibiyetle değil, nefes alan ve almayan her şeyle, dokunmak, görmek, konuşmak üzerine kurduğumuz bağı ve aynanın diğer tarafını izleyicilere sunuyor.
Aynı zamanda farklı yeteneklere ve tarzlara sahip sanatçılar özerkleştirilmeden, kamusal alanda bir çatı altında nasıl bir araya gelebilir ve nasıl konumlanır gibi sorulara yanıt arayan sergide; resim, heykel, video, yerleştirme sanatı, performans sanatı, grafiti ve ses olmak üzere farklı tekniklerle üretilmiş, disiplinlerarası bir seçki yer alıyor.
Sergi sonrasında mimar Hayri Ödensoy tarafından sanattan koparılmadan ve aslına sadık kalarak restore edilecek olan Apartman No:52, mimari proje olarak, sergi, atölye çalışmaları ve misafir sanatçı programlarına ev sahipliği yapmaya devam eden, mahalle deneyimi ve ortak üretime olanak sağlayan, alternatif bir kentsel dönüşüm modeli sunmayı hedefliyor.