Ali Cabbar’ın Monster Sergisi

MONSTER [ge.net.i.cal.ly.mod.i.fied] adlı sergisinde sanatçı, yarattığı fütürist notürmortlarla genetiği ile oynanmış gıda ürünlerine dikkat çekiyor.

Ali Cabbar, MONSTER [ge.net.i.cal.ly.mod.i.fied] adlı yeni sergisinde genetiği ile oynanmış ürünlerin gizemli dünyasına giriyor. Ölü Doğa janrına güncel bir yaklaşım sunan sergi, doğal olan her şeyin karşı karşıya kaldığı tehlikenin altını çiziyor. Sergi, ilk bakışta eğlenceli izlenimi veriyor olsa da, sonuçta ironik bir yaklaşımla izleyicinin gıda algısını etkilemeyi amaçlıyor. İstanbul Bienali paralel etkinlikleri kapsamında 8 Eylül’de adas’ta açılacak olan sergide, üç boyutlu obje, yerleştirme, tuval, ahşap ve kağıt çalışmalar yer alıyor.

Kirlettiğimiz ve plastiğe boğduğumuz dünyamızda, süpermarket raflarını plastik görünümlü tatsız meyve ve sebzeler dolduruyor. Dev biyoteknoloji şirketlerinin laboratuvarlarında DNA’sına müdahale edilmiş GDO’lu gıdalar tüketiyoruz.
Et ve süt kaynağımız olan inekler, genetiği ile oynanmış mısır ile besleniyor. Milyar dolarlık biyoteknoloji devleri, tohum piyasasını tekellerine alarak geleneksel tarım yöntemlerimizi yok ediyor.

Ali Cabbar, gezegenimizin içinde bulunduğu kasvetli durumu Kafkaesk bir dünyaya benzetiyor ve bunaltıcı bir düşten uyandığında kendisini bu dünyada “metamorfoz” geçirerek gıda tasarımcısına dönüşmüş olarak buluyor. Görevi gereği, tazeliğinden ve renginden kaybetmeyen, raf ömrü uzun, kolay paketlenip taşınan, cazip görünümlü meyve ve sebzeler üretiyor.

Ali Cabbar, tartışmaları halen devam eden GDO konusunu ele alan araştırmaya dayalı projesine, bu tür ürünlerin ilk kez piyasaya çıktığı 2000 yılında başladı ve günümüze dek sürdürdü. Sanatçı, 10 Kasım’a kadar sürecek olan MONSTER [ge.net.i.cal.ly.mod.i.fied] sergisinde, natürmortlarını ilk kez topluca bir arada gösteriyor.