Ahmet Yiğider “Intellect / Kafa” Sergisi ile Dünyaya Açılıyor
Disiplinlerarası sanatçı Ahmet Yiğider, “Intellect / Kafa” sergisi ile Rusya üzerinden dünyaya açılıyor. Sanatçının 4 yıldan bu yana kendi atölyesinde ürettiği eserlerden oluşan “Intellect / Kafa” sergisi, Rusya’nın en prestijli çağdaş sanat galerinden Moskova Gallery Fine Art’ta Türkiye’yi temsil edecek. 9 Nisan’da açılışı yapılacak sergi, bir ay süresincesanatçının heykel sanatında sınırları aşan yaklaşımını dünyaya ilan edecek.
Sanat ve tasarım merkezli gerçekleştirdiği disiplinler arası çalışmalarıyla heykel sanatında sınırları aşan bir yaklaşım sergileyen disiplinler arası sanatçı Ahmet Yiğider, “Intellect / Kafa” sergisi ile ülke sınırlarını aşıyor. Sanatçının ölü ağaçlar ile çevre dostu standartlarla üretilen endüstriyel ağaçlar kullanarak geliştirdiği 15 eserden oluşan sergisi, Rusya’nın en prestijli çağdaş sanat galerinden Moskova Gallery Fine Art’ta dünya heykel severleriyle buluşturulacak.
Doğanın biçimsiz ve karmaşık formlarına dokunuş
Sanatçı Ahmet Yiğider’in sanat ve tasarım merkezli disiplinler arası çalışmalarının en nadide örneklerinden oluşan “Intellect / Kafa” sergisindeki heykeller, sanatçının doğada aradığı biçimsiz ve karmaşık formlardan izole ettiği, özellikle ölü ağaç kütlelerinden kopardığı boğumlar üzerinde yaptığı biçimsel müdahaleler, pastoral ve ilişkisel deneylerle şekillendi. Bunlar kavramsal ve içerik olarak yeni bir arayış barındırsa da teknik ve stil açısından sanatçının “evren ve makro hareket” temalı çalışmalarının devamı olarak kabul ediliyor.
İnsanlığın gelişimine farklı bir bakış
“Intellect / Kafa” sergisindeki eserler, farklı üretim evrelerinikapsayan iki grupta inceleniyor. Sergiye de ismini veren ilk seri, insanoğlunun gelişimine tarih ve zaman faktörünü de dahil ederek farklı açılardan bakıyor. Bugün insanoğlununulaştığı ve biriktirdiği bilginin maddeye ve doğaya daha çok hükmedebilmesinin, makro ve mikro evreni daha iyi kavrayabilmesinin önünü açtığına ancak,temsil ettiği farkındalık, düşünme, sorumluluk ve erdem seviyelerinin büyük bir utanç vesilesi olarak sorgulandığına dikkat çekiyor.
İnsanın var olma çabası
Projenin ikinci evresi ise sanatçının “Detraktif Anatomiler” olarak tanımladığı yeni bir anatomi anlayışını ortaya koyuyor. Bu evre, insanın var olma çabasını ve anatomisini tek bir kavramsal ve biçimsel dilde kaynaştırma arayışından yola çıkıyor. Soyutlama veya salt yalınlaştırma yaklaşımından farklı olarak anatomik çizgileri temel ve genel geçer ayırıcı unsurların birçoğundan arındırma, var oluşunun en dip noktasına ulaşma, bu nokta üzerinden yaratılan negatif alanlarda görme ve düşünme uzuvlarını kutsayan yeni imgeleri arama arzusunu ifade ediyor.