2019 Saat Trendleri
Mavi renk, köşeli kasalar, incelen ebatlar, klasik görünüm ve karmaşık mekanizmalar 2019’da da ön planda olacak.
Mavi Kadran
Uzunca bir süre siyah ve kahverenginin egemen olduğu kadranlarda sessiz ve derinden yükselişte olan bir renk daha var: Mavi Saat meraklılarının ‘yeni siyah’ olarak adlandırdığı mavi, bazı otoritelerin ısrarlı ‘yeşil renk’ savunuculuğunu da şimdilik bertaraf etmiş durumda. Audemars Piguet Royal Oak “Jumboé Extra-Thin (tektassaatcilik.com.tr) de modern zamanlarda saat tasarımında en fazla kullanılan rengi, maviyi yüceltmekte iyi iş başarıyor. Markanın ‘Petite Tapisserie’ desenini taşıyan kadranın mavisine, beyaz altından numaralar ve karanlıkta parlayan Royal Oak akrep ve yelkovan eşlik ediyor. Modelin titanyum bileziğinde, cilalı platinden halkalar ve yine titanyumdan kilit dikkat çekiyor. Kasası 39 mm çapında olan model 40 saat güç rezervine sahip.
Köşeli Kasa
Bu trendin belirgin şekilde vücut bulduğu Santos de Cartier (cartier.com), modern tek kanatlı uçakların kâşifi Brezilyalı havacı Alberto Santos-Dumont’tan ilham alıyor. 1904’te ilk lanse edildiğinden bu yana çok kez yenilenen koleksiyonda sabit kalan tek unsur köşelerdi. Bu akımı temsil edip, bileklere ‘klasik’ bir görünüm kazandıran Santos de Cartier, pembe altından üretilen ve QuickSwitch özellikli kolay değiştirilebilir kayışlarla satışa sunuluyor.
Klasik siluetinin yanı sıra bu saatte çarpıcı olan bir diğer özellik, bezeldeki sekiz vida. Bu vidalar, şehir planlamacılığının altın çağını yaşadığı dönemlerde üzerine çok düşülen mekanik çelik yapılara gönderme yapıyor. Hatırlatmakta fayda var: Cartier, vida kullanımını da koleksiyonun ilk gününden bu yana tekrarlıyor. Anti manyetik özellikli 1847 MC otomatik kalibresi, gün içinde fark etmeden girilebilecek güçlü manyetik sahalarda saatin zarar görmesini engelliyor.
Mekanik Deha
Mühendislik harikası mekanizmaları, transparan kadranlarda sergileme fikrini bir adım öteye taşıyan markalardan biri de Girard-Perregaux. Marka, Neo Tourbillon with Three Bridges (girard-perregaux.com) modelinin iskelet kadran versiyonuyla horolojik mimaride yeni bir çığır açıyor. Bu harikanın kadranında üç zarif kıvrımlı köprü bulunuyor. Havada süzülür gibi duran köprüler, dünyanın dört bir yanındaki ilham kaynaklarına da selam gönderiyor: Fransa’daki heybetli Millau Viyadüğü; Rabat, Fas’taki zarif kıvrımlı kuleleriyle Mohammed VI Köprüsü; dengeli yapısıyla Nijmegen, Hollanda’daki De Oversteek Köprüsü.
45 mm çapındaki titanyum kasasının inceliği sadece 15,85 mm olan model, ilk bakışta kadransızmış gibi görünüyor. Ki, gerçekten de öyle. Yukarıda bahsi geçen köprüler, bu mekanik dehanın kadran görevini üstleniyor. Tek yönlü bir otomatik kurma sistemiyle güç kazanan bir tourbillon kafesine sahip olan Calibre GP09400-0011, saati hayata bağlayan en önemli detay. Kusursuz bir simetriye sahip olan bu mekanizma, usta zanaatkârların elinden çıkma.
İncelen Hatlar
Geçtiğimiz ocak ayında düzenlenen SIHH fuarı, incelen kadran ve küçülen kasaları gözler önüne sererken 2018 trendlerini de şekillendirmişti. Pek çok marka, artık klasikleşmiş modellerini inceltilmiş hatlarla yeniden piyasaya sürdüğünde, kendimizi bir ‘incelik’ yarışının içinde bulmuştuk. 38 ve 42 mm’lik kasa seçenekleriyle yeni Luminor Due 3 Days Automatic (panerai.com) de onlardan biri ve Panerai’ın tanıdık tasarım estetiğini ortaya koyuyor. Luminor Due, markanın en ince ve en çok yönlü modellerinden. Zarif, dikkatlice düşünülmüş tasarımı ve minimalist hatları, tarihi Luminor tasarımının sofistike bir şekilde teknik açıdan yenilenmesiyle elde edilmiş. Yüksek kalite spor saat üreticiliğinin bu ikonu, 38 mm çaplı 3 Days Automatic Acciaio ile son dönemde incelen kadranlar arasında kendine yer buluyor.
Yeni Luminor Due 3 Days Automatic modelleri paslanmaz çelik veya kırmızı altından kasaya sahip. 38 mm çapındaki kasa, Panerai’ın ürettiği en küçük form ve sadece 11,20 mm inceliğinde. Ayrıca tamamıyla korozyona dayanıklı olmasıyla bilinen AISI 316L paslanmaz çelikten üretilmiş. Saten bitişli antrasit kadranlı saat, Manufacture OP XXXIV otomatik kalibre ile donatılmış ve üç günlük güç rezervine sahip.
Klasik Görünüm
Tasarım unsurunun dâhil olduğu her sektörde ‘zamansız’ kelimesinin kullanımına pek sıcak bakılmasa da, bu algının dışına çıkmanın gerekli olduğu anlar vardır. Komplikasyonların bu denli yaygınlaşmadığı dönemde yuvarlak kasalar, kahve-bej arasında gidip gelen renk tonları ve dayanıklı deri kayışlar revaçtaydı. Günümüzde ise, saat piyasasındaki yeniliklere pek açık olmayanların ‘klasik saat’ tanımına tam da bu özelliklere sahip olanlar giriyor. Tıpkı görünümüyle klasik saat tutkunlarını mutlu eden Montblanc 1858 Automatic Chronograph (rotapsaat.com) gibi. Saatin ilham kaynağı ise Minerva koleksiyonunun tarihi kronografları. Fotoğraftaki bronz model şampanya renkli kadranı, saat 3 ve 9 konumuna yerleştirilen Bi-Compax kronograf özellikli mekanizmasıyla ön plana çıkıyor. 42 mm çapında çelik aksa ile satışa sunulan model, 14,55 mm kalınlıkta. Saatin sugeçirmezlik değeri de, 100 metre.
Yazı: Zeynep Merve Kaya