2019 Dekorasyon Trendleri

Öne çıkan bu trendler, 2019’da dekorasyon dünyasının yüzünü doğaya çevirdiğine işaret ediyor.

İnsan hem kendi doğasından hem de tabiattan uzağa düştü bir süredir… İronik olan şu ki, bu durum, hem moda hem de dekorasyon dünyasında bir uyanışı ve yeni tarzları da beraberinde getirdi. Doğallık arayışı ve vurgusu, 2019 dekorasyon trendlerinde renklerden kullanılan materyallere kadar birçok alt başlıkta ortaya koydu.

Philippe Montels tasarımı avize Dawnstar, Visionnaire

Ahşap, mermer, cam ve metal

Doğal bir malzeme oluşu, sağlamlığı ve bulunduğu ortamda sıcak bir atmosfer yaratması ahşabı her dönemin vazgeçilmezi kılıyor. Ancak bu yıl ahşap, en doğal haliyle karşımızda. İşlem görmemiş, boyasız, ham ahşap… Özellikle mutfaklarda ahşabın hâkimiyeti artıyor. Tamamı doğal ahşaptan mutfak dolapları -açık tonlu ve cilasız ahşap- oldukça şık bir resim yaratmanızı sağlıyor. 

Fabio Bonfa tasarımı konsol, Visionnaire

Mermer de doğal bir malzeme olması ve heybetli görünüşüyle evlere konuk olmaya devam ediyor. Mermeri sadece zeminlerde değil, duvarlarda, sehpalarda ve diğer mobilyalarda da sıklıkla görüyoruz. Farklı materyallerle ve amaçlarla kullanılabilen mermerin özellikle siyah rengi tasarımlarda sıkça tercih ediliyor.  

Bir ipucu: Bu yıl cam-ahşap-metalin bir arada kullanıldığı tasarımlar da ön planda. Mobilyalarda altın ve bronz renkli metal kullanımı tam not alıyor.

Poliform, ItalDeko

Adaçayı yeşili, gri ve mat siyah

2017’de Pantone firmasının “Greenery”siyle sükse yapan yeşil, 2019’da da farklı bir tonuyla gündemde. Gri-yeşil karışımı ya da adaçayı yeşili olarak da anılan bu ton, şimdiden duvar kâğıdından halıya, dokuma kumaşlardan farklı mobilyalara kadar kendini gösterdi bile.

Ancak, tüm gücüne rağmen yeşil hâkimiyetini yalnız sürdürmüyor. Senenin öne çıkan bir diğer rengi ise gri. Nötr bir renk olduğundan istenilen hemen her alanda kullanılması mümkün olan grinin bir diğer avantajı birçok renkle de uyumlu olması. Doğaya özlem belki de yeşil ve grinin birlikteliğinde can buluyordur ancak buna bir de mekânları saran bitkileri ekleyebiliriz. Evlerimize nefes aldıran ve taze bir görünüm veren yeşiller…

Rolf Benz, Statü

Siyahı, özellikle mat siyahı, başta banyo duvarları, armatürleri, birçok mobilya ve aksesuarda cesur kullanımlarıyla görüyoruz. Siyah duvarlar gözünüzü korkutmasın! Siyahı kullanarak minimal dokunuşlarla fark yaratmak mümkün. Örneğin beyaz duvarlarla mekâna ışık verirken kullandığınız tek bir siyah duvarla ortamda kontrast elde edebilirsiniz. Siyahı koltuk, perde ve halıda kullanmak da fark yaratan hamleler arasında.

Bir ipucu: Özellikle ahşap ile birlikte kullanılan yeşil, kendinizi hem iyi hissettiriyor hem de ortama sıcaklık katıyor. Kişide mekânda daha fazla zaman geçirme isteği uyandırıyor.

Mira halı, Italdeko

Deneysel ve Esnek Formlar

Kübizmi anımsatan geometrik hatlı mobilyalar popülerliğini koruyor. Ancak mobilyalarda tercih edilen bu keskin çizgiler yerini, daha eğri şekillere, ilhamını ilginç şeylerden -cıva damlaları gibi- alan şaşırtıcı formlara ve genel olarak esnek detaylara bırakıyor. Bu sayede kanepeler, koltuklar ve sandalyeler hem işlevsel hem de derinlikli! Öyle ki, siz bir yandan bir kanepeye oturup rahatınıza bakarken bir yandan da onun biçimine ilişkin kendi içinizde derin bir sohbete koyulabilirsiniz.

MVoice

Bir ipucu: Sadece kanepe, sehpa gibi mobilyalarda değil, ayna, çerçeve gibi aksesuarlarda da karşınıza çıkacak yeni formları kullanma konusunda cesur olun!

Busnelli, ItalDeko

Kadife ve Sürdürülebilir Kumaşlar

Dekorasyondaki eğilimler, genellikle modadan pek de bağımsız olamıyor, hatta moda ve dekorasyon çoklukla buluşacak ortak noktalar buluyor. Kadife kumaş bu sene dikkatimizi ilk çeken ortaklık. 90’lı yıllarda moda dünyasında bir numara olan kadife, bu yıl da hem kişileri hem evleri giydiriyor. Kadifenin farklı renklerini, koltuklarda ve halılarda görüyoruz. Kadifeye ek olarak jüt ve keten gibi doğal kumaşlar da halı, perde, yatak ve masa örtüsü olarak her yerde…

MVoice

Bir ipucu: Kumaşlarla ilgili bir diğer yenilik ise çevre dostu, sürdürülebilir tekstil ürünlerinin popülerliğe yelken açması. Bu akımı sevdik!